volem un alcanar net... i punt
NO al projecte CASTOR
enllaços i suggeriments a plantadegasno@alcanar.net o a nocastor@alcanar.net



arxiu 1

COMUNICADO DE LA PLATAFORMA CIUTADANA EN DEFENSA DE LES TERRES DEL SÉNIA



La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia continúa incansablemente en su lucha contra el proyecto "Castor" de almacenamiento de gas natural, que se pretende instalar en el T.M. de Vinaròs (Castellón), aunque próximo al municipio de Alcanar (Tarragona), y que se encuentra en tramitación en estos momentos por parte de las administraciones públicas competentes, por lo que se han enviado diversas cartas informando sobre la falta de documentación necesaria a la Dirección General de Calidad Ambiental del Ministerio de Medio Ambiente, y Medio Rural y Marino, así como a la Direcció Genral per al Canvi Climàtic de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge de la Generalitat Valenciana.

Revisada la documentación presentada en su día por la empresa promotora ESCAL UGS se ha detectado la falta del informe de sostenibilidad ambiental, que determina el art. 20 de la Ley 9/2006, de 28 de abril, sobre evaluación de los efectos de determinados planes y programas en el medio ambiente, publicada en el BOE núm. 102 del sábado 29 de abril de 2006, que transpone la Directiva 85/337/CEE, del Consejo, de 27 de junio de 1985, relativa a la Evaluación de las Repercusiones de determinados Proyectos Públicos y Privados sobre el Medio Ambiente (DOCE, de 05.07.1985), ha regulado la amplitud con que deben realizarse los estudios de evaluación de impacto ambiental de ciertas obras públicas y privadas.
En dicho artículo se establece que "el órgano promotor elaborará el informe de sostenibilidad ambiental con arreglo a los criterios contenidos en el documento de referencia", y "someterá la versión preliminar del plan o programa, incluyendo el informe de sostenibilidad ambiental, a consultas en los plazos y modalidades definidos. La Ley 9/2006, en su artículo 10, establece además un mínimo de 45 días para que se realicen estas consultas, por lo que una vez acabado el Informe de Sostenibilidad Ambiental, éste debe ser puesto a información pública.
El procedimiento de evaluación establecido en la Ley 9/2006 descansa, en su fase inicial, en el informe de sostenibilidad ambiental, definido en los artículos 2.e) y 8.1 como un documento a elaborar por el órgano promotor, que forma parte del plan y que tiene por objeto identificar, describir y evaluar los probables efectos significativos sobre el medio ambiente que puedan derivarse de la aplicación del plan, así como unas alternativas razonables y técnica y ambientalmente viables, incluida entre otras la alternativa cero, que tengan en cuenta los objetivos y el ámbito territorial de aplicación del plan o programa. A estos efectos, se entenderá por alternativa cero la no realización de dicho plan o programa. Sin embargo, en la documentación aportada dichas alternativas no existen, pues "únicamente" se describe una posible, la que determina la propia empresa de acuerdo con sus intereses particulares.

La información que debe contener el informe de sostenibilidad ambiental, como mínimo, viene regulada en el artículo 8, y ésta no se ha aportado, pues además brillan por su ausencia aspectos relevantes de la situación actual del medio ambiente y su probable evolución en caso de no aplicar el plan o programa, así como un resumen de las razones de la selección de las alternativas previstas y una descripción de la manera en que se realizó la evaluación, o incluso el informe sobre la viabilidad económica de las alternativas y de las medidas dirigidas a prevenir, reducir o paliar sus efectos negativos. Entendemos, pues, que las consultas y participación pública son modalidades diferentes que no solo permiten poner en conocimiento del público interesado las características de la acción propuesta, sino que a su vez, permiten encauzar la información relevante que los grupos de interés pueden aportar sobre las características ambientales y socioeconómicas del ámbito de actuación y los previsibles efectos que cabe esperar.

Es por ello que, ante la falta de datos que consideramos esenciales en la documentación presentada por la empresa promotora, y como representantes de intereses colectivos que pueden verse afectados, pedimos que se exija a la empresa promotora la presentación de este informe de sostenibilidad ambiental, que incluya TODOS los requisitos establecidos en la normativa señalada, además del informe sobre la supuesta viabilidad económica del proyecto.

Terres del Sénia, mayo de 2009
Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia

La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia no defallece en su esfuerzo por dar a conocer a la ciudadanía los muchos errores, falta de documentación, de rigurosidad y de medias verdades asociadas al proyecto "Castor" de almacenamiento de gas natural, a solicitud de la empresa ESCAL UGS. En este sentido, se han enviado escritos a la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge de la Generalitat Valenciana (Area de Calidad Ambiental), así como a la Dirección General de Calidad y Evaluación Ambiental del Ministerio de Medio Ambiente, y Medio Rural y Marino.

El riesgo potencial de accidentes con derrames de hidrocarburos en el mar durante las operaciones de carga, descarga, trasbordo y manipulación de productos petrolíferos a bordo de los buques o en maniobras de suministro de combustibles, requiere asegurar el adecuado nivel de preparación y respuesta para, de un lado, tratar de reducir en lo posible los riesgos de derrames, y por otro, contar con los medios adecuados de lucha contra la contaminación en los casos en que dichos sucesos se produzcan o exista un riesgo.

En el estudio de la documentación que presenta la empresa promotora existen graves deficiencias en cuanto al riesgo, magnitud y afección de derrames accidentales de combustible derivados de dicha actividad industrial, que podrían afectar al parque natural del Delta del Ebro, ante la fragilidad de un ecosistema que puede verse irreversiblemente dañado y afectar a especias protegidas, en peligro de extinción o en situación de vulnerabilidad. En este sentido, el Estudio de Impacto Ambiental presentado en mayo de 2008 confirma estos temores por cuanto "Un derrame de combustible podría afectar a la calidad del agua, mediante la formación de emulsiones aceitosas tóxicas. El efecto causado por un derrame de hidrocarburos sobre la calidad de las aguas marinas es lentamente asimilado por el entorno, dada la difícil degradación de estos productos que ocasionan la formación de emulsionesaceitosas tóxicas creando condiciones anaeróbicas en el medio y ,en todo caso, su efecto. (…/…) Tanto los vertidos de hidrocarburos como la contaminación marina, tienen un efecto directo en la reproducción de las aves marinas, bien afectando al comportamiento de las aves o su hábitat, bien afectando a sus condiciones físicas que dejan al ave en unas condiciones poco adecuadas para la reproducción. Estos efectos varían entre las diferentes especies, dependiendo de las especies afectadas. (…/…)

El efecto de un derrame de hidrocarburos sobre la flora marina puede ser de gran importancia en caso de que éste llegue a afectar a las comunidades litorales porque la formación de películas puede inhibir el flujo de oxígeno y luz dañando a las comunidades con actividad fotosintética, especialmente a las litorales si un derrame alcanza las costas. Cabe destacar que en el área del proyecto existen zonas litorales de especial interés son el Parque Natural del Delta del Ebro y el LIC de la Serra d´Irta así como el del Marjal de Peñíscola."

Además, la empresa en el estudio de impacto ambiental del almacén subterráneo de gas natural señala que "los vuelos de los helicópteros pueden provocar afecciones sobre las rutas de migración de aves del Delta del Ebro" e incluso sobre las áreas de nidificación. Los períodos más críticos en este sentido son los meses de octubre y noviembre, y de marzo a mayo (…/…)"

Recordamos en este punto, que el Delta del Ebro se encuentra catalogado como zona de protección del PEIN e incluido en la lista del Convenio de zonas húmedas de importancia internacional, especialmente como hábitat para los pájaros acuáticos (RAMSAR), de acuerdo con la Resolución de 15 de marzo de 1993, y existe un Plan de Gestión 2005/2009 del Parque Natural del Delta de l'Ebre. La vulnerabilidad del Delta del Ebro a cualquier agresión externa es muy importante, porque cualquier impacto por pequeño que sea afectaría a hábitats protegidos. Así pues, es obvio llegar a la conclusión que, tal y como se aprecia en la documentación mencionada, si hubiera cualquier derrame accidental, por el vaivén de las corrientes propias de la zona, arrastraría toda esta contaminación por hidrocarburos, hacia la zona protegida del Delta del Ebro.

La Comisión Europea seleccionó el proyecto "Inventario en Areas marinas del Estado español", que la Fundación Biodiversidad presentó para su financiación en la convocatoria 2007 de LIFE+Natura, precisamente para preservar amplias zonas del medio marino estatal a través de la designación de Lugares de Importancia Comunitaria (LIC) y Zonas de Especial Protección para las Aves (ZEPA) de la Red Natural 2000, entre las que destaca, el Delta del Ebro-Columbretes, pues se trata de uno de los proyectos LIFE+Natura más cuantiosos aprobados por la Comisión. Este proyecto tiene un coste de 15.405.727 euros, de los cuales la CE aporta el 50 por ciento, con la participación de otras administraciones, como la Fundación Biodiversidad, la Dirección General de Recursos Pesqueros y Acuicultura y la Dirección General de Medio Natural y Política Forestal del Ministerio de Medio Ambiente, y Medio Rural y Marino, el Consejo Superior de Investigaciones Científicas y el Instituto Español de Oceanografía.

El Real Decreto 253/2004, de 13 de febrero, por el que se establecen medidas de prevención y lucha contra la contaminación en las operaciones de carga, descarga y manipulación de hidrocarburos en el ámbito marítimo y portuario, establece claramente en su art. 2 (Plan interior de contingencias por contaminación marina accidental y estudio de condiciones ambientales), que deberá confeccionarse, un plan interior de contingencias por contaminación marina accidental. En dicho plan deben relacionarse los medios de prevención y lucha contra la contaminación previstos en cada terminal y punto de carga y descarga, acompañando esquemas a escala del dispositivo adoptado, de acuerdo con las características físicas del lugar y del resultado del estudio, debiendo indicar la situación de cada uno de dichos medios, en cuyo anexo se detalla la documentación que debe aportarse:

" Identificación y descripción de los incidentes o accidentes con mayor riesgo de provocar un vertido de hidrocarburos, incluyendo la localización de los puntos donde dicho riesgo es mayor.
" Determinación de las posibles trayectorias de un derrame de hidrocarburos en cada uno de los puntos de atraque y localización de las zonas de costa posiblemente afectadas.
" Comportamiento de los hidrocarburos cargados y/o descargados en el terminal en caso de derrame, de acuerdo con sus características fisicoquímicas y bajo distintas hipótesis de condiciones ambientales.
" Localización y características de las posibles barreras naturales o artificiales que proporcionan abrigo al terminal y pudieran suponer un obstáculo a la progresión de una mancha contaminante.
" Localización de zonas donde es aconsejable la concentración de la contaminación para su posterior recuperación y medios de acceso a dichas zonas.

Como complemento al plan interior de contingencias debe elaborarse un estudio sobre la influencia de las condiciones meteorológicas y oceanográficas de la zona en la evolución de posibles vertidos de hidrocarburos, con el doble objetivo, por un lado, de determinar los riesgos de accidentes o incidentes en las maniobras de los buques y en las operaciones de carga y descarga de hidrocarburos, y por otro, de analizar la evolución y consecuencias de posibles derrames bajo distintas condiciones ambientales o de operación. Como requisito previo a la aprobación del plan, debe solicitarse informe a la Capitanía Marítima correspondiente.

Sin embargo, a pesar del grave riesgo que conlleva esta situación tanto para los hábitats de especies en peligro de extinción, amenzadas o en situación de vulnerabilidad, parece ignorarse por completo la necesidad de "GARANTIZAR" la debida protección sobre estos parajes naturales ante cualquier derrame de hidrocarburos, pues en el estudio de impacto ambiental no se aporta ningún plan interior de contingencias de las instalaciones al objeto, precisamente, de determinar las medidas de prevención y lucha contra la contaminación en las operaciones de carga, descarga y manipulación de hidrocarburos en el ámbito marítimo y portuario, así como tampoco se aporta compromiso alguno de solicitar informe a la Capitanía marítima correspondiente una vez elaborado éste.

Así pues, como representantes de intereses colectivos que pueden verse afectados por este proyecto, solicitamos se requiera a la empresa promotora la presentación de este plan interior de contingencias, al objeto de conocer con exactitud cuáles van a ser las medidas de prevención y lucha contra la contaminación en las operaciones de carga, descarga y manipulación de hidrocarburos en el ámbito marítimo y portuario qu epudieran afectar a espacios naturales protegidos, pues una pequeña cantidad de hidrocarburos sobre estas áreas, pueden ocasionar un daño mucho mayor que una gran cantidad en una costa rocosa desolada.

Terres del Sénia, mayo de 2009
Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia

 

LA PLATAFORMA CIUTADANA EN DEFENSA DE LES TERRES DEL SÉNIA CONTINÚA DENUNCIANDO GRAVES ERRORES EN EL PROYECTO "CASTOR" DE ALMACENAMIENTO DE GAS NATURAL



La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia continúa sacando a la luz importantes errores del estudio de impacto ambiental presentado por la empresa ESCAL UGS contra el proyecto "Castor" de almacenamiento de gas natural.

Estas graves "omisiones" se han puesto ya en conocimiento de la Dirección General de Calidad y Evaluación Ambiental del Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino, así como a la Dirección General de Política Energética y Minas. Una de las más importantes es la "falta de un plan interior de contingencias, informe de seguridad de las instalaciones, plan de emergencia interior, así como de una política de prevención de accidentes graves" que deben ser presentados, obligatoriamente, tratándose de unas instalaciones que entrañan un riesgo evidente para la salud y seguridad de las personas.

Afirma la empresa en la documentación presentada del Proyecto Básico para la Solicitud de AAI del Proyecto de Almacén Subterráneo de Gas Natural Castor Castellón (Accidentes Graves - pág. 5 Julio de 2008) que "las instalaciones de la PO del Proyecto Castor se encuentran fuera del ámbito de aplicación del RD 1254/1999 y sus modificaciones, no siendo necesario elaborar una "Política de prevención de accidentes graves", ni un "Informe de seguridad", ni un "Plan de Emergencia Interior" de cara a su presentación frente a las administraciones."

Sin embargo, consideramos que el proyecto "Castor" de almacenamiento de gas natural entraña un riesgo potencial de accidentes con derrames de hidrocarburos en el mar durante las operaciones de carga, descarga, transbordo y manipulación de hidrocarburos, o en las maniobras de suministro de combustibles en fondeaderos y muelles, por lo que no se garantiza el cumplimiento de las medidas establecidas en el Real Decreto 253/2004, de 13 de febrero, por el que se establecen medidas de prevención y lucha contra la contaminación en las operaciones de carga, descarga y manipulación de hidrocarburos en el ámbito marítimo y portuario.

En este sentido, el Convenio internacional sobre cooperación, preparación y lucha contra la contaminación por hidrocarburos de 1990 (OPRC 90), ratificado por España el 3 de diciembre de 1993, determina en su artículo 3, que tanto las instalaciones mar a dentro como los puertos marítimos y las instalaciones marítimas de manipulación de hidrocarburos sometidas a la jurisdicción de una de las partes del convenio deberán disponer de planes de emergencia en caso de contaminación por hidrocarburos. Los mencionados planes constituyen, a los efectos de aplicación de la Orden del Ministro de Fomento, de 23 de febrero de 2001, por la que se aprueba el Plan nacional de contingencias por contaminación marina accidental, los denominados "planes interiores de contingencias"

En el caso de una instalación mar adentro, la aprobación de dicho plan interior de contingencias y del estudio corresponderá a la Dirección General de la Marina Mercante del Ministerio de Fomento, cuyo informe no se aporta en la documentación presentada por la empresa promotora ESCAL UGS en la fase de información pública.

Asimismo, no se indican las terminales o puntos de carga o descarga de cargamentos de hidrocarburos, que puedan realizarse en muelles o pantalanes fijos o flotantes, deberán incluir, al menos, los equipos y sistemas de prevención y lucha contra la contaminación como cercos o barreras de contención de características y longitud adecuadas, dispuestos de forma que puedan ser tendidos en el menor tiempo posible, sistemas de recogida mecánica de hidrocarburos, situados de tal forma que ermitan su rápida disponibilidad en caso de derrame a fin de evitar que este se extienda a otras zonas, monitores contraincendios orientados hacia la flotación del buque, durante las operaciones de carga o descarga, incluidas las operaciones de conexión y desconexión de mangueras o brazos articulados, de forma tal que confinen en su radio de acción la zona de conexión de los sistemas de carga o descarga entre el buque y muelle, impidiendo con su accionamiento que un posible derrame se extienda mas allá del área delimitada por el casco del buque y el muelle

Tampoco se detallan, como así exige la normativa vigente, las embarcaciones auxiliares de servicio adecuadas para el tendido de los cercos y recogida mecánica de productos derramados, dispuestas para ser utilizadas en un tiempo razonable en el caso de producirse un derrame durante las operaciones de carga y descarga de los buques que se encuentren operando en el terminal. El sistema de comunicaciones entre buque y tierra que permita la parada inmediata de las operaciones, en caso de producirse una situación de emergencia que provoque o pueda provocar un derrame; e indicación de las bridas de conexión de las mangueras utilizadas en la carga o descarga y detalle del sistema de desconexión rápida para casos de emergencia. Ni figura, siquiera, el número de embarcaciones auxiliares, de equipos, la capacidad total de recuperación de éstos y su tipo, de acuerdo con las características de la zona, del terminal, de los productos que se carguen o descarguen, así como del número de operaciones simultáneas que puedan realizarse en el terminal y en la zona.

Por otra parte, el Real Decreto 119/2005, de 4 de febrero, por el que se modifica el Real Decreto 1254/1999, de 16 de julio, por el que se aprueban medidas de control de los riesgos inherentes a los accidentes graves en los que intervengan sustancias peligrosas, señala que "La política de prevención de accidentes graves y el sistema de gestión de la seguridad formarán parte del informe de seguridad, además de los datos y la información especificada en la Directriz básica de protección civil para el control y planificación ante el riesgo de accidentes graves en los que intervienen sustancias peligrosas, aprobada por el Real Decreto 1196/2003, de 19 de septiembre.", cuya documentación no se presenta.

Esta normativa señala claramente en su art. 12 por el que se modifica el apartado 1 del artículo 18 que "1. Los órganos competentes de las comunidades autónomas deberán prohibir la explotación o la entrada en servicio de cualquier establecimiento, instalación, zona de almacenamiento o cualquier parte de ellos cuando las medidas adoptadas por el titular de la instalación para la prevención y la reducción de los accidentes graves se consideren, de forma justificada, manifiestamente insuficientes, como es el caso.

Por todo ello, consideramos ESENCIAL la elaboración la "Política de prevención de accidentes graves", ni un "Informe de seguridad", así como de "Plan de Emergencia Interior" de cara, efectivamente, a su presentación frente a las administraciones e interesados en el procedimiento.

Como órgano competente para resolver la Declaración de Impacto Ambiental en este procedimiento (Dirección General de Calidad y Evaluación Ambiental del Ministerio de Medio Ambiente, Medio Rural y Marino), en calidad de representantes de intereses colectivos que pueden verse afectados por este proyecto, la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia ha solicitado la suspensión del procedimiento hasta que no se aporte dicha documentación de carácter obligatorio y que, en su caso, se requiera a la empresa promotora del proyecto su debida presentación.


Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia
Terres del Sénia, marzo de 2009

Preguntes parlamentàries formulades per Iniciativa tant al Congrés dels Diputats com a les Corts Valencianes

A LA MESA DEL CONGRESO DE LOS DIPUTADOS

Al amparo de lo establecido en el artículo 185 y siguientes del Reglamento del Congreso de los Diputados, el diputado adscrito al Grupo Parlamentario de Esquerra Republicana - Izquierda Unida-Iniciativa per Catalunya Verds formula la siguiente pregunta dirigida al Gobierno, para su respuesta escrita.

La Plataforma Ciudadana en Defensa de les Terres del Sènia, viene denunciando el incumplimiento de requisitos legales que determina la normativa vigente, con respecto a las importantes y graves carencias observadas en la documentación presentada por la empresa ESCAL UGS, relativa al proyecto “Castor” de almacenamiento de gas natural en el término municipal de Vinaròs.

Según la Plataforma, el estudio de impacto ambiental que se presentó en su día en formato digital incumple la normativa vigente, dado que se ha detectado que no se cumple aquello establecido en el Decreto 32/2006, de 10 de marzo, del Consejllo de la Generalitat, por el cual se modifica el Decreto 162/1990, de 15 d?e octubre, del Consell de la Generalitat, por el cual se aprobó el Reglamento para la ejecución de la Ley 2/1989, de 3 de marzo, de la Generalitat, de Impacto Ambiental, precisamente con respecto al estudio de impacto ambiental. En el artículo. 15 de esta normativa se determina claramente que “Los estudios de impacto ambiental ha de estar subscrito por titulado experto en alguna de las diferentes materias de naturaleza ambiental que estén en relación con el proyecto concreto sujeto a evaluación, y visado por el colegio profesional correspondiente.

El firmante asume con su firma la responsabilidad del contenido del estudio de impacto ambiental. Si son diversos los autores, estará identificado individualmente cada experto y la materia de estudio de la cual se ha hecho cargo. En estos casos, la elaboración del estudio de impacto ambiental debe ser dirigida y coordinada por uno de los autores, que será quienes asuma la responsabilidad de su contenido, y será visado por el colegio profesional del técnico que figuro como director de este.?

Esta documentación del estudio de impacto ambiental estaba únicamente disponible en formado CD, y no iba firmada por ningún técnico competente ni con identificación de los autores de los diferentes estudios, en las correspondientes materias de naturaleza ambiental tal y como establece esta normativa. Además, tampoco se encontraba “visado por el colegio profesional competente”.

Por todo ello, y en vista el incumplimiento de requisitos legales que determina la normativa vigente, establecidos en la normativa autonómica sectorial.

- ¿En qué afecta este incumplimiento al proceso de exposición al público de éste proyecto?

- ¿Qué medidas va adoptar el Gobierno al respecto?

Palacio del Congreso de los Diputados

Madrid, 13 de marzo de 2009

Joan Herrera Torres


 

A LA MESA DE LES CORTS

Mireia Mollà i Herrera , diputada del grup parlamentari Compromís, a l'empara del que disposa l'article 157 del RCf té l'honor de formular al Consell , la pregunta següent, desitjant contestació escrita:
La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia continua treballant perquè es compleixen tots aquells requisits legals que determina la normativa vigent, pel que fa a les importants i greus mancances observades en la documentació presentada per l'empresa ESCAL UGS, relativa al projecte "Castor" d'emmagatzematge de gas natural a Vinaròs

En aquest sentit, han advertit que l'estudi d'impacte ambiental que es va presentar en el seu dia en format digital no la normativa vigent, atès que s'ha detectat que no es compleix allò establert en el Decret 32/2006, de 10 de març, del Consell de la Generalitat, pel qual es modifica el Decret 162/1990, de 15 d'octubre, del Consell de la Generalitat, pel qual es va aprovar el Reglament per a l'execució de la Llei 2/1989, de 3 de març, de la Generalitat, d'Impacte Ambiental, precisament pel que fa a l'estudi d'impacte ambiental.

En l'art. 15 d'aquesta normativa s'hi determina clarament que "L'estudi d'impacte ambiental ha d'estar subscrit per titulat expert en alguna de les diferents matèries de naturalesa ambiental que estiguen en relació amb el projecte concret subjecte a avaluació, i visat pel col·legi professional corresponent. El firmant assumix amb la seua firma la responsabilitat del contingut de l'estudi d'impacte ambiental. Si són diversos els autors, estarà identificat individualment cada expert i la matèria de l'estudi de la qual s'ha fet càrrec. En estos casos, l'elaboració de l'estudi d'impacte ambiental ha de ser dirigida i coordinada per un dels autors, que serà qui assumisca la responsabilitat del seu contingut, i serà visat pel col·legi professional del tècnic que figure com a director d'este."

Aquesta documentació de l'estudi d'impacte ambiental estava únicament disponible en format CD, i no anava signada per cap tècnic competent ni amb identificació dels autors dels diferents estudis, en les corresponents matèries de naturalesa ambiental tal com estableix aquesta normativa. A més a més, tampoc es trobava "visat pel col·legi professional competent",

Per tot aixó,es pregunta:

- En què afecta aquest incompliment al procés d' exposició al públic d'aquest projecte?
- Quines mesures va a adoptar el Consell al respecte?


Corts, 13 de març de 2009

Mireia Mollà


LA PLATAFORMA CIUTADANA EN DEFENSA DE LES TERRES DEL SÉNIA HA PRESENTAT AL·LEGACIONS A LA CONCESSIÓ PER A L'OCUPACIÓ I L'ÚS D'ESPLANADA DEL PROJECTE "CASTOR" AL PORT DE VINARÒS

La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia ha presentat al·legacions a l'anunci de la Conselleria d'Infraestructures i Transport de la Generalitat Valenciana, publicat en el DOGV núm. 5.954, de data 13/02/2009, sotmetent a informació pública la sol·licitud formulada per la mercantil Escal UGS, de concessió per a l'ocupació i l'ús d'esplanada al port de Vinaròs com a base d'operacions per a la construcció i l'explotació de les instal·lacions marines de l'emmagatzematge subterrani de gas natural.

Mitjançant aquest anunci se sotmetia l'expedient a informació pública durant el termini de vint dies, comptadors des de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana, a fi que pogués ser examinat i es presentessin les al·legacions que es consideressin oportunes, com així s'ha fet.

Aquestes al·legacions s'han presentat per totes les greus afectacions que causarà la construcció i explotació de les instal·lacions marines del projecte "Castor" d'emmagatzematge de gas natural, però també i sobretot per entendre que no es pot autoritzar res sense haver resolt, primerament, la sol·licitud d'autorització administrativa i reconeixement de la utilitat pública dels projectes d'instal·lacions d'emmagatzemament subterrani de gas natural Castor i les seues instal·lacions auxiliars en la província de Castelló, així com el seu estudi d'impacte ambiental, la concessió del domini públic maritimoterrestre per a les instal·lacions marines i l'autorització ambiental integrada de la planta d'operacions en terra de l'emmagatzemament subterrani de gas natural Castor, que es van publicar al DOGV 5.851, de data 19/07/2008, i al BOE núm. 225, de data 17/09/2008.

En aquest anunci s'assenyalaven, ben clarament, els diferents òrgans competents per a resoldre sobre les diferents competències:

" L'òrgan competent per a resoldre l'autorització administrativa i reconeixement, en concret, de la utilitat pública és la Direcció General de Política Energètica i Mines del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç. L'òrgan competent per a resoldre la declaració d'impacte ambiental és la Direcció General de Qualitat i Avaluació Ambiental del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí. L'òrgan competent per a resoldre l'autorització ambiental integrada és la Direcció General per al Canvi Climàtic de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge. L'òrgan competent per a resoldre la concessió per ocupació de domini públic maritimoterrestre és la Direcció General de Costes del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí.

Cap d'aquests òrgans ha resolt res fins a la data, i no es pot acceptar de cap manera que, per una banda, es publiqui al setembre de l'any 2008 aquests anuncis sotmetent a informació pública tot un gran "paquet" de procediments pendents de resoldre's; i per altra banda, que la mateixa administració pública "tiri pel dret" i com que "va amb presses" perquè es vol accelerar tot "a la màxima potència", ara es tregui de la "butxaca" un anunci sotmetent a informació pública una nova sol·licitud.

Les coses s'han de fer mínimament bé, i s'ha de vetllar perquè es compleixin els tràmits i es doni resposta a les al·legacions presentades pels afectats que, per cert, encara no s'han dignat a respondre cap de les administracions "competentes", tot i que suposem que sempre es pot "tirar mà" del "silenci administratiu" per a no dir res.

Sabem que tenen molta pressa per començar les obres, però les presses són males conselleres, sobretot quan les coses no es fan bé, com és el cas. Nosaltres des de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia continuarem denunciant, amb veu clara i ferma, tots aquests abusos i mals usos per part de les administracions públiques que, sense haver resolt uns tràmits essencials en el procediment relatiu al projecte "Castor" d'emmagatzematge de gas natural, continua "passant-se pel forro" l'interès general de la ciutadania en un tema tant important per al desenvolupament del conjunt del territori, i publica un anunci sotmetent a informació pública un nou tràmit.

La nul·litat o anul·labilitat dels anteriors procediments sotmesos a informació pública, podria causar, directament o indirectament, la nul·litat o anul·labilitat d'aquesta concessió administrativa, per tot el qual hem presentat novament al·legacions.

Perquè quan les coses no es fan bé com a ciutadans tenim el dret, però també la responsabilitat conjunta, de denunciar-ho davant de les administracions competents, i així ho hem fet i ho continuarem fent, utilitzant tots els recursos de què disposem.


Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia
Terres del Sénia, març de 2009

Des de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia entenem que l'administració existeix per defensar l'interès "general" de la ciutadania, no de cap empresa particular en particular. Fins i tot la constitució Espanyola, quan parla de llengues, fa la distinció entre llengues oficials i cooficials de les respectives Comunitats Autònomes, com així ho estableix l'art. 3 quan diu que "El castellano es la lengua española oficial del Estado. Todos los españoles tienen el deber de conocerla y el derecho a usarla. Las demás lenguas españolas serán también oficiales en las respectivas Comunidades Autónomas de acuerdo con sus Estatutos. La riqueza de las distintas modalidades lingüísticas de España es un patrimonio cultural que será objeto de especial respeto y protección."

No obstant això, la Subdelegació del Govern a Castelló, que en teoria ha de ser ser una de les administracions que respecti la legislació vigent de manera escrupolosa, sobretot tractant-se de garantir uns drets que tenim com a ciutadans, diu allò de "pasa palabra" i li demana a l'empresa ESCAL UGS que ens contesti amb un "le adjuntamos copia de la contestación de ESCAL a la cuestión que nos plantea".

Es a dir, l'administració demana a l'empresa, que defensa els "SEUS INTERESSOS" particulars, que digui el que vulgui, perquè es veu que ara la moda és "parlar per boca de tercers" i com diuen els castellans "no le duelen prendas".

En la resposta que ens dóna la Subdelegació del Govern a Castelló "EN NOM" de l'empresa, quan nosaltres insistim en la traducció en castellà o valencià de TOTA la documentació redactada en llengua anglesa, hi ha "perles" que reproduïm pel seu gran interès:

" "… nada tiene que ver con que la parte de la documentación técnica se encuentre redactada en el idioma internacional de proyectos de ingeniería de esta magnitud y características" (que vol dir que quan la bola es fa grossa, ho farem en anglès, perquè "a buen entendedor", pocas palabras bastan).

" "Ello, nuevamente, no significa que toda la documentación técnica deba ser traducida, sino que el procedimiento deba ser tramitado en otro idioma" (es refereixen, potser a l'esperanto?).

" "Además, hay que tener en cuenta que el inglés es el idioma internacional de redacción de estos proyectos de ingeniería, precisamente porque se trata de proyectos en los que suelen participar especialistas de diferentes lugares del mundo, que justifica el uso de una lengua común que, DESGRACIADA O AFORTUNADAMENTE, no es el español". (això ho diu en cap dels articles de la Constitució espanyola o ens hem perdut un capítol de la sèrie?)

" "Por su especialización técnica, en los casos en que no existe normativa ni legislación española específica, ni empresas de ingeniería, ni de construcción de las instalaciones marinas de este proyecto, una parte de la documentación técnica presentada se ha elaborado por empresas no españolas (és a dir, que aquí ni tenim ni normativa, ni caps de colla per dirigir l'orquestra, ni empreses capacitades, ni legislació, ni res de res… això sí que es una bona política de prevenció de riscos laborals i de prevenció d'accidents!)

I afegeixen que: NO SE TRATA DE UN PROBLEMA LINGÜÍSTICO, SINO DE ENTENDIMIENTO DE LA CONCRETA ESPECIALIDAD (que és el mateix que dir "no és que no ho entengueu, sinó que ni que fos en castellà o en valencià ho entendríeu, perquè això només ho poden entendre enginyers aeronàutics, químics, experts en física cuàntica o arquitectes en tecnologia punta.)

I és cert, nosaltres no tenim tots aquests títols, però en tenim un de molt més important que és el doctorat en lògica, i la lògica ens diu que si hi ha una normativa s'ha de complir, si la documentació s'ha de redactar en llengua castellana o valenciana s'ha de fer, si l'empresa no compleix amb temes de seguretat se li ha de dir que ho faci, si hi ha greus erros i mancances en la documentació presentada s'ha de corregir, si la gent demana que se l'escolti s'ha de fer, perquè la resta és una altra cosa molt diferent que no es diu "interès general".

No es pot admetre que la Subdelegació del Govern a Castelló enviï una carta on s'adjunti la resposta de l'empresa i no respongui ella mateixa a una sol·licitud de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, perquè això és molt greu; com també ho és dir que no hi ha normativa específica que reguli aquest tipus de projectes, ni empreses que ho puguin fer, perquè si no hi ha res, aleshores no cal que facin res.

Parlant clar, això és prendre's la llei en benefici propi; però si l'empresa té culpa en té molta més la pròpia administració quan aquesta admet que es faci una utilització tan mesquina d'allò que moltes vegades se'n diu, hipòcritament, l'interès general.

AIXÍ ÉS COM L'ADMINISTRACIÓ ESTATAL DEFENSA L'INTERÈS GENERAL
(sense paraules)

Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia
Terres del Sénia, març de 2009

PLATAFORMA CIUTADANA EN DEFENSA DE LES TERRES DEL SÉNIA


La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia continua treballant perquè es compleixin tots aquells requisits legals que determina la normativa vigent, pel que fa a les importants i greus mancances observades en la documentació presentada per l'empresa ESCAL UGS, relativa al projecte "Castor" d'emmagatzematge de gas natural.

En aquest sentit, hem enviat a la Subdelegació del Govern a Castelló (Dependència de l'Area d'Indústria i Energia) un escrit en què es demana que l'estudi d'impacte ambiental que es va presentar en el seu dia en format digital compleixi la normativa vigent, atès que s'ha detectat que no es compleix allò establert en el Decret 32/2006, de 10 de març, del Consell de la Generalitat, pel qual es modifica el Decret 162/1990, de 15 d'octubre, del Consell de la Generalitat, pel qual es va aprovar el Reglament per a l'execució de la Llei 2/1989, de 3 de març, de la Generalitat, d'Impacte Ambiental, precisament pel que fa a l'estudi d'impacte ambiental.

En l'art. 15 d'aquesta normativa s'hi determina clarament que "L'estudi d'impacte ambiental ha d'estar subscrit per titulat expert en alguna de les diferents matèries de naturalesa ambiental que estiguen en relació amb el projecte concret subjecte a avaluació, i visat pel col·legi professional corresponent. El firmant assumix amb la seua firma la responsabilitat del contingut de l'estudi d'impacte ambiental. Si són diversos els autors, estarà identificat individualment cada expert i la matèria de l'estudi de la qual s'ha fet càrrec. En estos casos, l'elaboració de l'estudi d'impacte ambiental ha de ser dirigida i coordinada per un dels autors, que serà qui assumisca la responsabilitat del seu contingut, i serà visat pel col·legi professional del tècnic que figure com a director d'este."

Aquesta documentació de l'estudi d'impacte ambiental estava únicament disponible en format CD, i no anava signada per cap tècnic competent ni amb identificació dels autors dels diferents estudis, en les corresponents matèries de naturalesa ambiental tal com estableix aquesta normativa. A més a més, tampoc es trobava "visat pel col·legi professional competent", per la qual cosa que hem sol·licitant informació sobre el grau de compliment de tots aquests requisits, establerts en la normativa autonòmica sectorial.


Perquè creiem que les coses s'han de fer millor.


Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia
Terres del Sénia, març de 2009


VIATGE A BRUSSEL·LES PER DENUNCIAR EL PROJECTE "CASTOR"

Membres de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia tenen previst viatjar a Brussel·les els dies 12 i 13 de febrer, per a presentar davant la Comissió Europea una denúncia contra el projecte "Castor" d'emmagatzematge de gas natural, així com una sol·licitud davant la Comissió de Peticions del Parlament Europeu.

Quan les administracions estatals defensen més els interessos particulars d'una empresa en particular que els interessos generals de la gent de tot un territori, el moviment social ha de respondre de manera ferma i enèrgica contra aquesta manera de fer les coses, però es veu que s'ha perdut la poca vergonya que hi ha i fins i tot el president d'ESCAL UGS va reconèixer "en veu alta" que "todas las administraciones implicadas "están dando todo tipo de facilidades". http://www.lasprovincias.es/valencia

Quan encara no s'han resolt les al·legacions presentades, afirmar que s'estan donant tot tipus de facilitats per tirar endavant aquest projecte és com dir que "la veu de la gent no compta per a res" i és que en aquesta balança, malauradament continuen pesant més els interessos particulars que els generals, ja que sinó potser ens haurien d'explicar a quin tipus de "facilitats" es refereixen.

Sabem que l'empresa actua amb "la veu de l'amo", que és el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, el qual li permet que faci d'interlocutor en reunions institucionals, i ens deixa a la resta de gent, els ciutadans i afectats, com a espectadors de tercera fila, sense veu ni vot, i d'això n'hem de prendre nota.

En el seu dia el Consell de Ministres va tenir la gosadia d'afirmar que la seguretat i l'impacte ambiental eren gestionables, potser perquè és així com ho gestionen tot, però nosaltres no pensem igual i demanem un altre tipus d'inversions.

Des de quan la seguretat i salut de les persones és un bé gestionable?

Des de quan l'impacte ambiental es gestiona i prou?

Creiem que és molt lamentable que una empresa anunciï "a bombo y platillo" que ja està tot fet i que tots els tràmits administratius que es necessiten van "viento en popa"; això diu molt poc no del sistema democràtic on vivim, sinó dels qui són els nostres representants i responsables directes de garantir aquests drets.

A Brussel·les presentarem tota la documentació necessària per paralitzar aquest projecte, perquè s'infringeix normativa europea, tot i que el més lamentable de tot és que hàgim de sortir fora per demanar que els d'aquí dins facin les coses ben fetes, ni més ni menys que com ens mereixem.

Demanarem que se'ns escolte, per totes les greus mancances de l'estudi d'impacte ambiental, on la major part de documentació es troba redactada en llengua anglesa, pel que sembla reconeguda com a oficial pel mateix Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç que, com diuen els castellans, "da la callada por respuesta".

Malament estem quan ni tan sols això es compleix.

Terres del Sénia, 9 de febrer de 2009
Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia

 

LAS "TRANSPARENCIAS" DE D. RECAREDO DEL POTRO


Igual que desde la Plataforma Cicutadana en Defensa de les Terres del Sénia admiramos y animamos a la gente de cualquier edad a mantenerse en plena forma, como D. Recaredo del Potro, presidente de ESCAL UGS con su empuje para subir al "monte Igeldo", portando el trípode a un cámara o su estabilidad encima de una moto, no podemos decir lo mismo de este señor, cuando actúa como Director General de la firma ESCAL.

Mucho le agradecemos su interés en pagarnos un taxi para el desplazamiento a 50 Km de Bruselas, al objeto de recabar información sobre un depósito allí situado, que intentaremos visitar si nos queda tiempo. Tal vez esta nueva "perla" de su boca sea producto de la prepotencia, o más bien del "nerviosismo" de que descubran lo que "no hemos hecho bien".

Por cierto, Sr. del Potro, si quiere atender nuestra estancia y viaje a Bruselas, desde la Plataforma le estaremos muy agradecidos y le remitiremos los gastos a portes debidos; sólo tiene que indicarnos a qué dirección quiere que se los hagamos llegar, si a Madrid o a la sucursal recientemente inagurada en Vinaròs.

Cuando en la misma entrevista indica que "como más transparente mejor", Sr. Del Potro ¿Por qué no empieza siendo transparente su empresa? ¿Por qué aún no nos han mandado la traducción de 9 tomos de su memoria de impacto ambiental escritas en Inglés? El total de tomos remitidos son 21, es decir, más de 1/3 parte de los mismos no están en ninguno de los idiomas oficiales reconocidos en España.

Ya que habla de ser TRANSPARENTES, por no decir CRISTALINOS, ¿nos podría indicar, Vd o alguien de su empresa, cómo es que en el estudio de impacto ambiental del año 2005, dan unas coordenadas para el emplazamiento marino, y en el último estudio estas coordenadas han sufrido una pequeña variación, cuando la superficie a utilizar es la misma? ¿No será Sr. Del Potro que se dieron cuenta de que entraba dentro de la provincia de Tarragona y no les interesaba tener que pedir permiso a la comunidad catalana, por ser mucho más restrictiva? ¿Es ésta su transparencia?

Por cierto, en el estudio del año 2005 se dan unos datos de contaminación atmosférica tomando como base los estudios realizados por la Generalitat Valenciana, y en del 2.008 estos datos están totalmente targiversados. Suponemos que no ha sido un acto de mala fe, sino tan solo un error "de laboratorio" en el momento de copiarlos. ¿Quiere Sr. Del Potro que hablemos sobre ello y sobre la transparencia que Vd. pide? ¿No será que Vd., su empresa y los estudios presentados por Vds, son tan opacos que no entiende todavía las razones por las que tenemos que ir a Bruselas?

Siguiendo con su tan cacareada TRANSPARENCIA ¿nos puede indicar cómo se entiende que si la emisión máxima de MOx es de 1000 mg/Nm3, Vds. en su estudio dan un total de 1.301,6 mg/Nm3 de emisión, tanto en la inyección como en la extracción de gas, sobrepasando en 301, 6 Mg/Nm3 la cantidad máxima permitida? Sin embargo, se atreve a decir que "las administraciones ven con buenos ojos su estudio y que todo está bien encaminado para lograr los permisos". Nos preocupa su sinceridad, pues vemos que hay una sospechosa y flagrante connivencia entre su empresa y las diferentes administraciones, que consienten sobrepasar los umbrales máximos de seguridad en 1/3 sin exigirle rebajas, claro que a lo mejor piensan rectificar la memoria y aquí no pasa nada.

Cuando Vd. indica que en su empresa ya tienen adquiridos el 80% de los terrenos para la planta terrestre, no está diciendo la verdad. Creemos forma parte de la grandilocuencia de la empresa, y no de la realidad. Más bien entendemos que tienen una opción de compra sobre el 80% de estos terrenos, y esto, Sr. nuestro, siendo mucho, no es nada. En Alcanar ya nos es desagradablemente conocida la práctica de la opción de compra, que al final se convierte en "agua de borrajas", y algunas veces hasta se intenta que se devuelva la parte entregada por la empresa por la opción. Creemos que no será éste su caso, si por algún casual -como sabrá que es nuestra intención- no llegara a fructificar el emplazamiento.

Y decimos esto último porque en la entrevista, en ningún momento ha comentado Vd. la existencia de un escrito mandado por la Generalitat de Catalunya, a la Subdelegación de Castellón, en donde la primera de las recomendaciones es la de pasar esta empresa (la suya) a un Polígono Industrial y no dejarla emplazada en terreno agrícola.

Sr. Del Potro, mucho nos tememos que sus "transparencias" son muy opacas, que los equilibrios que realiza por el monte con su motocicleta los quiere aplicar también en su empresa y con nosotros, y que no es lo mismo desplazarse por el campo sorteando piedras, a tener delante una Plataforma Ciudadana que no se deja intimidar por sus cantos de sirena, y que puede estar Vd. bien seguro, que lo que sí que intentan sobre todas las cosas es lograr la TRANSPARENCIA DE UN PROCEDIMIENTO QUE NO VEMOS NADA CLARO; aunque seguramente nuestra ceguera será producto de la famosa BRUMA MARINA, que tanto afecta a la zona del emplazamiento de la planta, y que sus técnicos en la memoria han sabido reflejar de manera tan "creativa" y fidedigna (TRANSPARENCIA no resuelta).

Tan solo nos queda decir que viva las TRANSPARENCIAS de D. Recaredo del Potro.

Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia

Terres del Sénia, 6 de febrero de 2009



La Plataforma Ciutadana en defensa de les Terres del Sénia es desplaçarà aquesta setmana que ve a Brussel·les, la qual cosa li comuniquen al president d'ESCAL i a l'alcalde de Vinaròs.

Vegeu també el comunicat de premsa.

Notícia del 4 de febrer de 2009

COMUNICAT DE PREMSA.


PLATAFORMA CIUTADANA EN DEFENSA DE LES TERRES DEL SÉNIA


De mica en mica hem anat coneixent la documentació del projecte "Castor" d'emmagatzematge de gas natural, que incloïa entre altra documentació un estudi d'impacte ambiental fet de pressa i corrents, amb molts errors i desconeixement de la zona, així que el que esperàvem que fos una documentació treballada i estudiada per part de l'empresa promotora ESCAL UGS, ha resultat que ser tota una "chapuza" redactada en llengua anglesa, sobretot en allò que fa referència a la seguretat d'una planta com aquesta.

Però també hi ha petites bones notícies que ens donen força per continuar endavant. Una d'aquestes notícies és que la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge de la Generalitat Valenciana ha considerat la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia "la condición de interesados en el procedimiento incoado a los efectos de la obtención de la autorización ambiental integrada para la instalación (planta de operaciones en tierra para el servicio del almacén de gas natural CASTOR) promovida por la empresa ESCAL UGS", i això significa que a partir d'ara ens hauran d'informar de TOTS els tràmits administratius que hi hagi en aquest procediment.

A més a més, també hem rebut un escrit de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, que reforça tot allò que nosaltres hem vingut denunciant des de fa temps, i és que aquestes instal·lacions no s'han d'ubicar en entorn agrícola, que s'han d'adoptar mesures per tal que els receptors existents en els termes municipals veïns assoleixin valors de contaminació acústica, atmosfèrica i lluminosa, COMPATIBLES amb l'establert en la legislació catalana, que s'ha de demanar informe a l'Institut Geològic de Catalunya, així com extremar les mesures de seguretat per evitar vessaments de combustible i productes químics al mar, amb incorporació d'un estudi d'integració paisatgística de les instal·lacions terrestres, i avaluar tot el greu impacte que tindrà aquesta activitat sobre els sectors de la zona. Això no ens ho inventem i no ho diem nosaltres, sinó que des del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya ho demanen "per tal de garantir la mínima afecció al medi natural proper (espais naturals d'interès i espais protegits) i humà (nuclis veïns) POTENCIALMENT AFECTATS PEL PROJECTE, i adoptar totes aquelles mesures correctores i preventives que, en cas d'executar-se, minimitzin els impactes de l'actuació en l'entorn."

Però com que tot això no creiem que es compleixi ni per part de l'empresa ESCAL UGS ni per part del govern estatal, hem decidit viatjar a Brussel·les el proper mes de febrer per presentar una denúncia davant la Comissió Europea i una sol·licitud d'informació davant el Parlament Europeu, perquè creiem que com a ciutadans les administracions públiques han de vetllar pels interessos dels ciutadans de tot un territori, i no ho estan fent. Per això, tota aquella gent que vulgui venir amb nosaltres, ho podrà fer posant-se en contacte amb membres de la Plataforma Ciutadana, o bé enviant un correu electrònic a l'adreça plataformapelsenia@gmail.com

Veniu amb nosaltres per dir a Brussel·les que NO HO VOLEM!

Terres del Sénia, gener de 2009


 

24-12-2008.
PROPER LLANÇAMENT AL CARRER DEL NÚMERO 0 DEL BUTLLETÍ INFORMATIU DE LA PLATAFORMA CIUTADANA EN DEFENSA DE LES TERRES DEL SÉNIA

Accedeix al Butlletí


24-12-2008.

CONVOCATÒRIA.
Xerrada del Dr. Ferrís que tindrà lloc el 24 de Gener de 2009 a les 22.00H a l'Auditori J.Antonio Valls.

Preparació de la marxa

Lo mosso, al límit

ComitivaLa marxa fúnebre

A assegurar-se que es queda baix terra

Qui s'ha mort? -pregunta un xiquet.
"L'enterrem per tu", vam pensar

FOTOS: Joan Matamoros Guimerà

 


3cat24.cat.
Un miler de persones protesten contra el projecte d'una planta i un magatzem de gas a Alcanar

EL PUNT.
La Sénia es posa el vel i enterra simbòlicament el projecte Castor.

500 personas entierran ‘al tío Castor’ en el emplazamiento elegido por Escal UGS para su planta en tierra

 

PLENARI AJUNTAMENT D'ALCANAR

16 d'octubre de 2008.
Iniciativa adverteix dels riscos ambiental de la planta Castor, en les al·legacions presentades avui

Els ecosocialistes duran de nou el tema davant el Congrés dels diputats.

Iniciativa del Poble Valencià a les comarques de Castelló, ha presentat avui davant la Subdelegació del Govern Espanyol a Castelló, un seguit d’al·legacions al projecte d'Emmagatzemament subterrani de gas natural castor i la seua declaració d'impacte ambiental. Les quals també seran transformades en una bateria de preguntes al Govern Central, demanant una retirada del projecte.

En eixe sentit, el representant d’Iniciativa a les comarques de Castelló Carles Mulet, ha exposat a mode de resum algun dels punts defensats:

IMPACTE VISUAL: En la Planta d'Operacions s'instal·larà una torre pal de ventatge que tindrà un altura de 28 m (només cinc metres menys que el campanar de Vinaròs. Si es té en compte que la zona de la seua ubicació posseeix 114 m sobre el nivell del mar, serà visible des de tota la comarca.

En la plataforma marina s'instal·larà una torxa que tindrà 60 m (només huit metres menys que el campanar d'Alcalà de Xivert, tot això, sense comptar l'altura que puga adquirir la flama, per tant, l'impacte visual en tota la comarca serà més que notable.

IMPACTE AMBIENTALI RISCS: tant en la fase de construcció, funcionament i desmuntatge de les instal·lacions marines, terrestres i conduccions, es preveu una sèrie d'impactes sobre el territori que poden afectar greument sobre la població, per un fi, que com hem assenyalat, suscita molts dubtes,

-si es preveu evacuacions temporals ( incloent diversos minutss), de gas natural a l'atmosfera, tant en la Planta d'Operacions com en la plataforma marina, mitjançant una torxa o el ventatge directe a l'atmosfera .

- abocaments de petroli al mar; no es descarta l'abocament de part del cru que encara queda en l'interior de la bossa de petroli del jaciment d'Amposta, que tal com reflecteix el propi Estudi d'Impacte Ambiental podria afectar, en el pitjor dels escenaris, a la costa del Maestrat, i fins i tot al Parc Natural del Delta de l'Ebre

- salmorra, la planta marítima preveu abastir-se per d'aigua per mitjà d'una dessaladora, que provocaria l'abocament de salmorra en el mar, amb el seu respectiu impacte sobre la pesca de la zona

- càrregues explosives en el fons marítim : per a desmuntar la plataforma marítima, es prepararà l'eliminació de l'estructura de la plataforma o “jacket”. Per a la separació de la plataforma del fons marí serà necessària la utilització de càrregues explosives, en cada una de les potes de la plataforma marina.

- Generació d'emissions atmosfèriques durant la construcció: Les embarcacions que s'empraran durant la instal·lació de les conduccions utilitzaran motors de combustió per al seu funcionament i generaran emissions de gasos de combustió a l'atmosfera; SOx, NOx, CO2, CO,Partícules, CH4. Els residus que es generaran en les embarcacions durant la fase de construcció inclouran residus assimilables a urbans i residus perillosos.

- Emissió de 496,65 tones de CO2 a l'any, per part de la plataforma de procés.

- Generació d'emissions atmosfèriques en la Planta d'Operacions , Òxids de nitrogen (NOX), Diòxid de sofre (SOTA2), Diòxid de carboni (CO2), Monòxid de carboni (CO), Partícules (PM),- Composts orgànics volàtils (COVs), Composts orgànics volàtils no metánicos (COVNM)

Per tant, el risc sobre la salut s'incrementa davant dels riscs dels abocaments en el mar, els fugues de gas, i l'emissions de gasos tant en la planta marítima com en la terrestre, transformat al Baix Maestrat en una zona amb inferior qualitat de vida.

-Vulneració dels principis de participació i decisió. En un estat democràtic, s'ha de fomentar una discussió prèvia i oberta amb un procés de participació ciutadana real i efectiu abans de dictar Reials Decrets que poden hipotecar el futur de comarques senceres i que poden comprometre el sensible ecosistema de la costa de les comarques del Baix Maestrat i Montsià (Castelló i Tarragona respectivament) i la seua bellesa natural, com el paisatge i la qualitat de les seues aigües.

En el 1998 es va firmar el Conveni d'Aarhus, ratificat per l'Estat Espanyol, el qual estableix un procés de participació del públic en la presa de decisions relatives a activitats específiques -veure article 6-, entre les que estan les activitats del sector de l'energia incloses en l'annex 1, en concret les relatives a les indústries de gasificació, en les que entra de ple el projecte Castor.

A pesar d'això, s'ha negat la capacitat de consulta i valoració els municipis de tota l'àmplia zona potencialment afectada per aquest projecte

Les propostes d'ubicació preteses com a solució, són de tot errònies, ja que no es tracta d'un problema local, sinó que afecta els dos territoris, i a pesar d'això, únicament va decidir sobre la ubicació l'Ajuntament de Vinaròs, i no a la resta de municipis potencialment afectats. Entre les possibles afeccions, està el risc per fugues de gas o explosions, la contaminació paisatgística, i la devaluació dels termes municipals de contornada.

Justificació de la ubicació: Potser construir grans depòsits subterranis siga hui per hui necessari, donada la pròpia falta de polítiques efectives impulsades pel propi Ministeri d'Indústria cap a l'autonomia energètica, la qual cosa ens fa ser totalment dependents del subministrament extern d'energies no renovables. Però totes les excuses donades per a justificar la ubicació no tenen raó de pes suficient per a tancar-se en banda i no acceptar el diàleg amb totes les poblacions afectades.

L'existència d'un depòsit subterrani en desús en la costa de Vinaròs, no és prou I no és acceptable que aquest tipus d'instal·lacions, com seria la planta terrestre, es pretenga ubicar en zones altament poblades, a pocs metres de localitats importants, sense informar ni als propis pobles potencialment afectats. I justament, aquestes dues comarques no són precisament les zones que més gas consumeixen d'aquestes comunitats autònomes, per la qual cosa no té cap sentit ubicar en aqueix punt les polèmiques instal·lacions.

El canvi ubicació proposada de la planta terrestre, després de la polèmica ubicació excessivament pròxima del veí nucli urbà d'Alcanar, no soluciona el problema, ja que l'amenaça continua sent la mateixa; i limita tot el potencial creixement de les localitats d'un ampli ràdio d'acció. La falta de transparència i informació als pobles afectats directament o indirectament, va impedir que aquests pogueren al·legar en temps i forma.

Aquestes instal·lacions, en cas de ser imprescindible, tindrien que ubicar-se en zones d'alta seguretat, allunyades de poblacions, i de zones de gran valor ambiental, i el més prop possible de les grans àrees de màxim consum.

Desaprofitament de recursos energètics. La utilització de l'antic pou petrolífer submarí denominat –Amposta- i en el que hi ha reserves de 3-5 milions de barrils de cru –dades segons sondeig Castor 1 de la memòria del projecte Castor pàgina 19-, impedirà l'aprofitament d'aquest jaciment petrolífer, per a dedicar-ho a magatzem submarí d'1,9 bilions de m3 de gas, dels que l'empresa concessionària estima que 600 milions de m3 es dedicaran a gas matalaf, la mitat del qual resultarà de molt difícil extracció.

Aquest depòsit submarí de gas Castor, declarat urgent pel govern, en cas de ser imprescindible i tan urgent, caldria considerar altres alternativa, com construir depòsits de gas natural liquat –GNL- que haurien d'ubicar-se en zones d'alta seguretat, allunyades de poblacions, i de zones de gran valor ambiental, i el més prop possible de les grans àrees de màxim consum.

Castelló, 16 d’octubre 2008

GABINET DE PREMSA D’INICIATIVA DEL POBLE VALENCIÀ

 

ELPUNT.COM. 5 d'octubre de 2008.
La plataforma del Sénia es manifestarà el 16 de novembre contra el projecte Castor

LA PLATAFORMA CIUTADANA EN DEFENSA DE LES TERRES DEL SÉNIA
CONVOCA TOTHOM per al dia
3 d'octubre, divendres
a les 10 de la nit
a l'Auditori "José Antonio Valls"

LASPROVINCIAS.ES
Un estudio del proyecto Castor prevé posibles vertidos de crudo desde el yacimiento de Amposta
El informe señala que las manchas de petróleo afectarían zonas del litoral de valor ecológico

28.09.08 - JORDI MAURA| VINARÒS

El Estudio de Impacto Ambiental (EIA) del proyecto Castor contempla, entre las hipotéticas eventualidades durante la construcción de la plataforma de gas, el vertido de parte del crudo que todavía queda en el interior de la bolsa de petróleo del yacimiento de Amposta. Los ensayos realizados han detectado que queda un volumen destacable de crudo en la bolsa de petróleo abandonada por Shell en 1988.

Escal extrajo en 2005 un total de 2.807 barriles de crudo diarios sin agua, lo que indica que este depósito natural, de cinco kilómetros de longitud y 2,5 de ancho y hasta 250 metros de espesor geológico, no está completamente agotado. Para su uso, no será necesario vaciarlo como explicaron fuentes de la empresa el pasado año, pero si ser extremadamente cuidadosos en la construcción de los 13 pozos que se perforarán en la bolsa.

El EIA prevé un escenario de vertido de crudo al mar durante los trabajos de 473 metros cúbicos de petróleo. Los resultados medioambientales varían en función del viento reinante y la corriente marina. La mancha de crudo acabaría disolviéndose en el mar, desplazándose por la reserva marina y el parque natural de la Serra d'Irta hasta Alcossebre en Cap i Corb, en la costa benicarlanda o penetrando en unas 25 o 30 horas en la Punta de la Banya del Delta de l'Ebre, una zona de alto valor ambiental. Se trata, obviamente, de un escenario hipotético y remoto, pero probable. El informe señala, no obstante, que el petróleo no se halla en sobre presión.

El gaseoducto de 76 centímetros de diámetro contará con un cableado de fibra óptica. En el mar, se arará el subsuelo con una profundidad máxima de dos metros y una anchura de hasta cinco. La campaña de perforación podría iniciarse el último trimestre de 2009.

El citado estudio ha identificado 85 impactos, 2 positivos, 65 compatibles y 13 moderados, relacionados con el excavado, almacenamiento, manipulación, derrames accidentales y otros. En el hipotético caso de un derrame accidental de combustible el informe prevé poder contenerlo para que no afecte al litoral. El impacto del proyecto Castor será compatible y no creen que vaya a producir, en cualquier caso, daños irreparables en el ecosistema.

El proyecto Castor cuenta con 13 volúmenes de informes, miles de hojas, planos, cronogramas y cuadros, así como implicaciones administrativas, cifras multimillonarias y eventualidades de los posibles impactos. Su coste se ha visto incrementado hasta los 1.289 millones de euros.

 

LASPROVINCIAS.ES
El proyecto Castor de Vinaròs amplía su presupuesto a 1.300 millones y afecta a 125 parcelas particulares

Los propietarios tienen un mes de plazo para presentar alegaciones

18.09.08 - REDACCIÓN| CASTELLÓN

El proyecto Castor, que prevé ubicar una planta de gas en Vinaròs, dio ayer un nuevo paso. El Ministerio de Administraciones Públicas publicaba en el Boletín Oficial del Estado (BOE) el estudio de impacto ambiental (EIA) de la totalidad del proyecto, que, a tenor de la documentación publicada, ha ampliado su presupuesto hasta casi 1.300 millones de euros, cuando se habló en sus inicios de unos 600 millones. El documento recoge también todas las implicaciones, correcciones y valoraciones de la planta, tanto en tierra como en mar adentro, y expone el total de las parcelas afectadas, 124 de las cuales corresponden a propietarios privados, la mayoría de Alcanar, 11 al propio Ayuntamiento de Vinaròs, cuatro a la Generalitat y otra al Ministerio de Fomento.

Las alegaciones, establece Administraciones Públicas, podrán presentarse a lo largo de los próximos treinta días en la Subdelegación del Gobierno en Castellón, en el Ayuntamiento de Vinaròs y en el Centre d'Informació i Documentació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CIDAM), en Valencia.

Según explican desde el Ministerio, la afección a fincas de propiedad privada "deriva de la implantación de las instalaciones terrestres, planta de operaciones y tramo terrestre del gasoducto". Además, para las canalizaciones se impone "una servidumbre permanente de paso" sujeta a una serie de limitaciones, como la prohibición de efectuar trabajos de arada o similares a una profundidad superior a 50 centímetros, así como de plantar árboles o arbustos de tallo alto a una distancia inferior a dos metros a contar desde el eje de la tubería. Asimismo, también se prohíbe realizar cualquier tipo de obras, construcción, edificación o efectuar acto alguno que pudiera dañar o perturbar el buen funcionamiento de las instalaciones, a una distancia inferior a ocho metros del eje del trazado.

Según el documento, el proyecto Castor contará con un presupuesto total de 1.289 millones de euros y las instalaciones incluyen una planta de operaciones localizada en tierra, a unos 8 kilómetros de la costa al norte de Vinaròs, y un gasoducto para el transporte de gas natural con un trayecto marino de 21,6 kilómetros y otro terrestre de 8,4 kilómetros.

Asimismo, habrá una planta marina que constará de una plataforma de proceso y otra de pozos, unidas entre sí a través de una pasarela de 50 metros, localizada en el mar a aproximadamente 21,6 kilómetros de la costa del municipio.

Por su parte, el representante de Iniciativa en Castellón, Carles Mulet, anunció ayer que su formación presentará alegaciones, "ya que supone una hipoteca de por vida para el futuro económico y social de la comarca del Baix Maestrat".


LLISTA DE PROPIETATS AFECTADES


Clicar per a ampliar. Fitxer PDF

DONDE DIJE "DIGO", DIGO "DIEGO"…
És curiós com de vegades la memòria ens juga males passades, i el que ahir era negre avui es veu blanc, i el que ahir era perjudicial avui és una meravella i estem molt agraïts. Tant és així que en un mitjà de premsa comarcal (Canal 56) sortia la notícia de la signatura d'un acord econòmic per compensar la Confraria de Pescadors de Vinaròs dels danys i perjudicis que, presumptament, causarà al sector pesquer el projecte "Castor" d'emmagatzematge de gas natural.
Ahir tot era negatiu i avui surten tots fent-se la foto i donant-se les mans quan no fa tant el mateix secretari de la Confraria de Pescadors de Vinaròs assegurava: "Prou malament estem perquè ara ens posen aquest dipòsit" (http://www.tinet.org/~pspere/lamardenoticies.html) En aquest sentit, fins i tot l'empresa Escal UGS ha reconegut obertament que la instal·lació de la plataforma marina i el condicionament del dipòsit submarí de gas tindrà afectacions importants en el sector pesquer, com així assegurava també el mateix Partit de Vinaròs Independent en unes al·legacions presentades contra el parc eòlic marí, on s'utilitzava com a excusa aquest projecte per dir que no volíen aquest parc eòlic en la seua costa.
I com que es veu que el que ahir era dolent avui és molt bo, reproduïm unes paraules del mateix patró de la Confraria de Pescadors, Sr. Rafael Flores: "Escucharemos todo lo que tengan que decirnos, pero nosotros estamos en contra de la planta de gas". Estas son las rotundas palabras del patrón mayor de la cofradía de pescadores de Vinaròs, Rafael Flores, sobre la habilitación del depósito submarino y la construcción de la planta terrestre en la localidad. El patrón mayor ha asegurado que "si ellos quieren, nos sentaremos a negociar, pero tenemos claro que es muy negativa la construcción de la tubería que unirá la planta con el depósito". La principal oposición del sector pesquero es porque, mientras duren las obras, "levantarán los fondos y las capas de arena, y eso puede acabar enterrando a especies como el langostino", ha indicado.
I continuava dient que "otra consecuencia negativa que señalan es que las barcas de arrastre y de artes menores no podrán faenar donde esté la conducción. "Cuando perforen para pasar la tubería taparán el arrecife, perjudicando la flora y la fauna", manifestó. Además, el punto en el que se instale la plataforma marina del depósito estará rodeado por un perímetro de protección que las embarcaciones tampoco podrán traspasar para ir a faenar. Según ha explicado el patrón mayor, "este tipo de instalaciones hacen mucho daño al mar, ya que tenemos la experiencia del anterior yacimiento de petróleo, alrededor del cual se ha ido encontrando basura durante varios años".
En la cofradía insisten en que "aunque el gasoducto haga falta, no es lógico que se construya a costa de hacer tanto daño" (http://news.vinaros.net/v10/ehtml/p_vinaros_151007.htm)
Una cosa pot ser una pèrdua momentània de la memòria, i una altra l'amnèsia induïda o provocada per "noves circumstàncies", o el que és el mateix fer allò de "donde dije digo, digo Diego". I segons el diccionari de la Real Academia Española, no és el mateix conveniència que convenciment, ni és el mateix blanc que negre, ni pot ser el mateix bo que dolent.
Amb aquest acord econòmic l'únic que es garanteix per al sector pesquer de Vinaròs, i tota la resta que directament o indirectament es veurà afectat per aquest projecte, és pa per avui i fam per a demà. Per això des d'aquí lamentem aquest doble llenguatge de la Confraria de Pescadors de Vinaròs, quan ens juguem el futur econòmic de moltes famílies que "encara" viuen de la pesca, de l'agricultura, del turisme, etc. Per això, en nom seu i de molta altra gent anònima la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, continuarà dient que NO HO VOLEM!

Terres del Sénia, juliol de 2008

PLATAFORMA CIUTADANA EN DEFENSA DE LES TERRES DEL SÉNIA
http://www.plataformapelsenia.org
plataformapelsenia@gmail.com

 

Iniciativa denúncia al Govern Central que el projecte Castor de Vinaròs incompleix el conveni Aarhus de participació.

Joan Herrera recorda a l'executiu que l'Estat Espanyol va signar en 1998 aquest conveni, i al mateix temps, s'ha violat el mateix al negar la capacitat de consulta i valoració als municipis d'un ampla zona afectada.
El diputat d'Iniciativa al Congrés, Joan Herrera, ha presentat una pregunta parlamentària en la qual es demana al Govern Central, que faça complir allò disposa el Conveni d'Aarhus al projecte Castor de Vinaròs.
Segons ha recordat Herrera, el Butlletí Oficla de l'Estat, del passat 5 de juny del 2008 feia públic el Reial Decret 855/2008, de 16 de maig, pel qual s'atorga a Escal UGS, S. L., la concessió d'explotació per a l'emmagatzemament subterrani de gas natural denominat "Castor". " Tota perforació petroliera marítima o de gas com la del projecte Castor, en cas d'emportar-se a terme, ha de fer-se amb molta les màximes mesures de seguretat, pel perill que suposa per al medi ambient".
En la iniciativa parlamentària dels ecosocialistes, es remarca que "en compte d'aprovar aquest projecte Castor a colp de Reial Decret, s'hauria d'haver considerat, prèviament, l'efecte i riscs que suposarà la injecció dels 1900 milions de metres cúbics de gas en una instal·lació d'aquest tipus, nomenada offshore, pràctica, per exemple, prohibida als Estats Units pel risc per al medi ambient".
En un estat democràtic, s'ha de fomentar una discussió prèvia i oberta amb un procés de participació ciutadana real i efectiu abans de dictar Reials Decrets que poden hipotecar el futur de comarques senceres i que poden comprometre el sensible ecosistema de la costa de les comarques del Baix Maestrat i Montsià (Castelló i Tarragona respectivament) i la seua bellesa natural, com el paisatge i la qualitat de les seues aigües.
En eixe extrem, Herrera ha recordat que en el 1998 es va signar el Conveni d'Aarhus, ratificat per l'Estat Espanyol, el qual estableix un procés de participació del públic en la presa de decisions relatives a activitats específiques -veure article 6-, entre les que estan les activitats del sector de l'energia incloses en l'annex 1, en concret les relatives a les indústries de gasificació, en les que entra de ple el projecte Castor "A pesar d'això, s'ha negat la capacitat de consulta i valoració els municipis de tota l'àmplia zona potencialment afectada per aquest projecte",
Els ecosocialistes han vingut mostrant-se contraris a aquest projecte, sobre el qual ja s'han presentat diverses iniciatives als parlaments espanyol i valencià. La violació del conveni Aarhus, esdevé només un punt més dels despropòsits d'aquesta actuació que posarà en perill el futur de tota la comarca.

Castelló,9 de juliol de 2008
GABINET DE PREMSA D'INICIATIVA DEL POBLE VALENCIÀ

 


dissabte, 28, a la tarda,
a Vinaròs

Des d'ALCANAR.NET, hem comptat MÉS DE MIL PERSONES!

MANIFEST: "NO HO VOLEM"


PREAMBUL

Des de l'agost de l'any passat la PCDTS no ha parat de dir NO VOLEM EL PROJECTE CASTOR A LES TERRES DEL SENIA, avui, aquí a Vinaròs tornem a dir: NO HO VOLEM!
Fa quasi un any que la nostra protesta es fa sentir amb els arguments de les maleses que aquestes instal·lacions de gas portarien al nostre territori.
Les mobilitzacions convocades per la plataforma, les recollides de signatures i les mocions promogudes a diferents ajuntaments de les terres del Sénia, van fer replantejar la planta terrestre, tant en la ubicació com en el format de regasificadora.
Darrerament s'han produït dos fets importants que ens han fet concentrar-nos avui a Vinaròs: el real Decret 855/2008 de concessió d'explotació per a magatzem submarí de gas del antics pous petrolífers de la nostra costa; i el conveni signat entre l'empresa ESCAL UGS SL i l'alcalde de Vinaròs.

MANIFEST

Respecte aquests fets, denunciem la clara intencionalitat de confondre als ciutadans amb propaganda de publicacions i signatures per a que marxem a casa i no els emprenyem més; per això avui proclamem:

1.- Que volem que es faci públic el PROJECTE CASTOR definitiu: per que volem saber que pensarien fer dins a la mar, quins tubs constituirien el gasoducte i per on passarien; tenim dret a conèixer les emissions que eixirien pels fumerals, els punts perillosos de gas en cas d'accidents o condicions climatològiques concretes...

2.- Volem que es presenten els Informes de Impacte Ambiental perceptius per la llei, tant els de la part marítima com terrestre per a que es puguin presentar les al·legacions pertinents i s'avaluen.

3.- Volem tota la informació sobre el Castor, per que en tenim dret, no només els beneficis econòmics i socials que portarà a Vinaròs... Per que quan es compensa es que s'ha fet mal... I no volem només informació per part de l'empresa, volem sentir veus una miqueta més crítiques.

4.- I després de la informació volem participar, com a ciutadans afectats, en el procés administratiu: presentant al·legacions, demanant informes, i exigint, si cal, una consulta popular...

5.- Denunciem la falsedat en el consens en el territori del que presumeixen l'empresa ESCAL UGS SL i l'ajuntament de Vinaròs. Aquesta unanimitat no existeix ni en el mateix ajuntament de Vinaròs, i a altres ajuntament ni tant sols se'ls ha preguntat.

6.- Tot i la manca d'informació concreta per part de l'empresa, afirmem que tindria repercussions negatives per a la salut de les persones, ja que aquest tipus d'instal·lacions sempre tenen emissions contaminants.

7.- També influirien a l'agricultura, la pesca i el turisme. A curt termini la pesca hi sortiria perjudicada; el turisme de qualitat fuig dels paisatges industrials; i els consumidors rebutgen productes de llocs contaminats.

8.- Reivindiquem la zona de Sol de Riu com un espai únic que quedaria afectat irreparablement amb la construcció del macromagatzem i el gasoducte. Manifestem la incompatibilitat del P. Castor amb l'execució de les propostes de valoració ambiental i paisatgístic del tram final del riu Sénia el termes municipals de Vinaros i Alcanar. D'aquest estudi sí que es va fer l'informe d'impacte ambiental i es va publicar al BOE de 21 d'abril de 2007.

9.- Tornem a proposar, com al setembre, l'alternativa de fer diversos magatzems més petits i ubicats on més es necessiten. En aquests moments les obres faraòniques no son gaire ben vistes, a més de complicades de gestionar...

10.- I finalment, atenent a la viabilitat econòmica, i amb l'augment vertical del preu dels combustibles fòssils, sembla difícil d'entendre com es podrien deixar perdre centenars de milions de m3 de gas (el que s'anomena "matalàs"), amb el valor del qual es podrien promoure altres fonts d'energia més neta.

Per dir això ens hem manifestat aquesta tarda a Vinaròs, aquesta tarda de festes... i per què no? Per a tots natros és una festa cridar: NO HO VOLEM!!!!!

Vinaròs, 28 de Juny 2008.


 

 

A LA MESA DEL CONGRESO DE LOS DIPUTADOS

Al amparo de lo establecido en el artículo 185 y siguientes del Reglamento del Congreso de los Diputados, el diputado adscrito al Grupo Parlamentario de Esquerra Republicana - Izquierda Unida-Iniciativa per Catalunya Verds formula la siguiente pregunta dirigida al Gobierno, para su respuesta escrita.

El proyecto "Castor" impulsado por el Ministerio de Industria, para almacenar gas al término municipal de Vinaròs (Castelló), está suscitando gran polémica en todos los municipios de las comarcas del Baix Maestrat y de El Montsià.
Estas instalaciones, crearán una zona de gran afección tanto en territorio de la comunidad autónoma valenciana como la catalana. Almacenando 1,9 billones de m3 de gas utilizando un antiguo pozo petrolífero submarino situado a 21 kilómetros de la costa de Vinaròs, y con planta terrestre situada cerca del municipio de Alcanar, con todos los perjuicios, impactos y afectaciones que su trazado y volumen de las construcciones causará a la zona.
Las propuestas de ubicación pretendidas como solución, son de todo erróneas, ya que no se trata de un problema local, sino que afecta a los dos territorios, y a pesar de ello, únicamente va decidir sobre la ubicación el Ayuntamiento de Vinaròs, y no al resto de municipios potencialmente afectados. Entre las posibles afecciones, está el riesgo por fugas de gas o explosiones, la contaminación paisajística, y la devaluación de los términos municipales de alrededores.
Quizá construir grandes depósitos subterráneos sea hoy por hoy necesario, dada la propia falta de políticas efectivas impulsadas por el propio Ministerio de Industria hacia la autonomía energética, lo cual nos hace ser totalmente dependientes del suministro externo de energías no renovables. Pero todas las excusas dadas para justificar la ubicación no tienen razón de peso suficiente para cerrarse en banda y no aceptar el diálogo con todas las poblaciones afectadas.
La existencia de un depósito subterráneo en desuso en la costa de Vinaròs, no es suficiente Y no es aceptable que este tipo de instalaciones, como sería la planta terrestre, se pretenda ubicar en zonas altamente pobladas, a pocos metros de localidades importantes, sin informar ni a los propios pueblos potencialmente afectados. Y justamente, estas dos comarcas no son precisamente las zonas que más gas consumen de estas comunidades autónomas, por lo que no tiene ningún sentido ubicar en ese punto las polémicas instalaciones.
Recientemente, el ayuntamiento de Vinaròs ha propuesto una ubicación que aleja un poco la planta terrestre del vecino casco urbano de Alcanar, pero la amenaza continúa siente la misma; y limita todo el potencial crecimiento de las localidades de un amplio radio de acción. La falta de transparencia e información a los pueblos afectados directa o indirectamente, impidió que estos pudieran alegar en tiempo y forma.

Estas instalaciones, en caso de ser imprescindible, tendrían que ubicarse en zonas de alta seguridad, alejadas de poblaciones, y de zonas de grande valor ambiental, y lo más cerca posible de las grandes áreas de máximo consumo.

Por todo ello, se pregunta:

- ¿Piensa el Ministerio de Industria reconsiderar el proyecto, y consultar la opinión del resto de localidades de las comarcas del Baix Maestrat y Montsià?.
- ¿Piensa el Ministerio buscar una instalación alternativa a las instalaciones, mucho más cercana a las zonas de más consumo de gas?.

- ¿Qué compensaciones se ha previsto recibirá el ayuntamiento de Vinaròs por permitir estas instalaciones en su término municipal?
- ¿Qué compensaciones se han previsto para el resto de municipios de Baix Maestrat i Montsià, potencialmente afectados por estas instalaciones?.

Palacio del Congreso de los Diputados
Madrid, 6 de junio de 2008
Joan Herrera Torres

 

 

 

 

ANAR A LA PORTADA DE 3X4

26-05-2008.
Escal UGS y Vinaròs firman el compromiso que regulará el desarrollo del proyecto Castor




25-05-2008

Escal firma un convenio con el Ayuntamiento para desarrollar el proyecto Castor

El proyecto Castor de creación de un depósito marino de gas natural frente a la costa de Vinaròs con instalaciones en tierra a situar en el término municipal de esta ciudad cubrirá uno de sus trámites este lunes con la firma de un convenio entre la empresa concesionaria Escal UGS y el Ayuntamiento de Vinaròs.

El convenio establece las bases para el desarrollo del proyecto y ambas partes se comprometen a colaborar a través de un acuerdo marco en el ámbito empresarial, económico, laboral y social en beneficio del municipio y su entorno. Asimismo, el Ayuntamiento dará a conocer el Informe de Compatibilidad Urbanística del nuevo emplazamiento de las instalaciones de tierra. Escal UGS indicaba que los representantes explicarán los pormenores del convenio.

El conseller de Medio Ambiente, Agua, Urbanismo y Territorio, José Ramón García Antón, respondió por escrito a la pregunta parlamentaria formulada por la diputada de Iniciativa, Mónica Oltra, sobre el proyecto Castor. Según la respuesta, García Antón informa de que el proyecto fue devuelto a la empresa después de que la Conselleria considerara inadecuada la ubicación del depósito de gas en Vinaròs y por el informe desfavorable emitido por el ayuntamiento de esta localidad. En cuanto a la reserva provisional a favor del Estado para una depósito de dióxido de carbono entre Castellón y Teruel, informó de que aún no se ha emitido ningún informe al respecto y que se ha pedido información al respecto.

VIAJE A MADRID

El alcalde de Vinaròs Jordi Romeu, de su reciente viaje a Madrid, destacaba que la reunión más significativa tuvo lugar con el secretario general de Energía, Pedro Marín, en la que se trató el proyecto del depósito de gas Castor, tras la adjudicación de la utilización del pozo marino a la empresa ESCAL, “nos marcaron el procedimiento y las gestiones que se deben seguir a partir de ahora, que se basan fundamentalmente en concretar la idoneidad urbanística, la documentación que han preparado los técnicos y, después, tendrá lugar el procedimiento de las diversas administraciones sobre las declaraciones de impacto ambiental del proyecto, tanto en la parte marítima, como en la planta terrestre”. Según Romeu, el secretario de Estado informó de todo el procedimiento, y “nos mostró de una manera clara que es un proyecto de gran magnitud tanto por la cuantía económica que supone como por la creación de puestos de trabajo”.

CONSELLER MARIO FLORES

El conseller Mario Flores vinculaba el futuro del puerto vinarocense también al depósito de gas marino previsto, frente a la costa de Vinaròs ya que sería el punto distribuidor de todo lo relacionado con este proyecto. Así el puerto vinarocense se convertiría en la base de trabajo y punto de llegada y salida de las embarcaciones durante la construcción del depósito, obras que al menos se prolongarán durante dos años y después, continuaría siendo el lugar de contacto con tierra para mantener la instalación marina. “Insistiremos en que, cuando empiecen las obras, cuenten con este puerto, sería para nosotros muy importante, tanto en el proceso de construcción como en el de mantenimiento, esto le dará un valor añadido al puerto”. Esta decisión aunque no es firme está prácticamente consensuada, como destacó el conseller. El trámite de la autorización que debe darse desde la Conselleria de Medio Ambiente no será un obstáculo, según se desprendió de lo manifestado por el conseller pues la dio por prácticamente hecha, aunque insistiendo en que deberán cumplirse todas las condiciones medioambientales. El conseller se mostraba a favor del proyecto porque “la industria de la provincia se verá muy beneficiada,se asegurará el suministro energético y será un añadido más a la regasificadora de Sagunto”. También comentó respecto a la discrepancia sobre la ubicación de la planta terrestre que “parece que se va a consensuar”.

FABRA

Fabra aseguró que sí que se preocupa por Vinaròs citando como ejemplo los contactos mantenidos sobre el proyecto Castor, “yo me he reunido con los del proyecto Castor para evitar que la planta regasificadora se instalara dentro como quien dice del casco urbano de Vinaròs y he negociado con los alcaldes afectados, casi todos del PP, en la zona donde va a ir la planta para buscar una solución”. “Estamos en una provincia que es la principal consumidora de gas España, por la industria cerámica- añadió- por lo que parecía una incongruencia que nos opusiéramos a ese proyecto, pero siempre exigiendo salvaguardando la seguridad de los ciudadanos y la seguridad de las instalaciones”.

 

-La plataforma ciudadana en Defensa de les Terres del Sénia ha mostrado su total oposición al proyecto Castor después de haberse aprobado la semana pasada por el Consejo de Ministros el decreto que regula el otorgamiento a la mercantil Escal UGS la concesión de explotación del almacenamiento subterráneo marino que contempla el proyecto frente las costas de Vinaròs. Desde esta plataforma, con sede en la vecina localidad tarraconense de Alcanar, se dice que “se ve que así es como hacen las cosas esta gente del ministerio de Industria, Turismo y Comercio…por Real Decreto. Lo cierto es que ya nos tenían acostumbrados a esta falta de respeto, transparencia y diálogo en temas tan esenciales para el conjunto de nuestro territorio”. En un comunicado de la plataforma se dice que el Consejo de Ministros, “en su página web escribe que el impacto ambiental y la seguridad son claramente gestionables. Quizá es que están acostumbrados a gestionar así las cosas, pero aquí nosotros entendemos la buena gestión de una manera muy diferente”.

 

POR REAL DECRETO!

Es veu que així és com fan les coses aquesta gent del Ministerio de Industria, Turisme i Comerç…POR REAL DECRETO. El cert és que ja ens tenien acostumats a aquesta falta de respecte, transparència i diàleg en temes tan essencials per al conjunt del nostre territori.

Recordarem que un 2 d'agost de 2007 es va publicar l'anunci sobre la sol·licitud de concessió d'explotació del projecte "Castor" d'emmagatzematge de gas natural "en aguas del Mar Mediterráneo frente a las costas de Castellón", i ara ens trobem davant l'anunci que el Consell de Ministres va aprovar, el dia 23/05/2008, el "Real Decreto por el que se otorga a ESCAL UGS, S.L., la concesión de explotación del almacenamiento subterráneo de gas natural denominado "Castor", afegint les següents afirmacions:

"El impacto ambiental y la seguridad son claramente gestionables. El presente Real Decreto otorga el derecho a almacenar gas en una estructura geológica submarina sin prejuzgar la ubicación de las instalaciones terrestres. La plataforma en mar no será visible desde tierra." http://www.la-moncloa.es/ConsejodeMinistros/Referencias/_2008/refc20080516.htm#GasNatural

I aquí nosaltres hauríem de preguntar el següent als membres d'aquest Consell de Ministres:

" Què vol dir que l'impacte ambiental i la seguretat són clarament gestionables?
" És que es pot "gestionar" una emissió de partícules contaminants a l'atmosfera?
" Com es "gestiona" la seguretat d'una indústria d'aquestes característiques?
" Es que potser la seguretat de les persones és un tema merament "gestionable"?

I és que estem parlant del Consell de Ministres, l'òrgan representatiu de tot un govern, que en la seva pàgina web escriu que "El impacto ambiental y la seguridad son claramente gestionables." Potser és que estan acostumats a gestionar així les coses, però aquí nosaltres entenen la bona gestió d'una manera molt diferent.

També es diu que "La plataforma en mar no será visible desde tierra", i això fa suposar que el que volen dir és que un problema que no es veu… automàticament "deixa de ser un problema"… per a ells, és clar. Es veu que des de Madrid estan acostumats a "gestionar" els problemes com ho han fet amb el transvasament de l'Ebre, treient-se de la butxaca tota una interconnexió de xarxes, dient que no és el que sembla.

Massa sovint s'utilitza erròniament la paraula "intereses generales" i s'oblida que tota aquesta gent està al servei del poble, i no el poble al servei dels seus interessos, i això no se'ns hauria d'oblidar. Per damunt dels interessos particulars d'alguns o industrials d'uns altres, està en joc tot un patrimoni col·lectiu l'impacte i seguretat del qual no es pot "gestionar".

Per això des d'aquí novament fem una crida:

A tota aquella gent que es va unir contra el projecte "Castor" d'emmagatzematge de gas natural
A tota aquella gent que es va mobilitzar i va respondre a la crida
A tota aquella gent que es va sentir enganyada davant el silenci de l'administració estatal
A tota aquella gent que vol continuar vivint del que sempre ha viscut.
A tota aquella gent que demana el dret de viure una vida millor.
A tota aquella gent que no està disposada a callar "por Real Decreto".

Estem parlant del nostre futur, del futur dels nostres fills, i de la base econòmica de tot un territori, i això no es gestionable ni negociable "por Real Decreto".

La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia
Alcanar, maig de 2008

Referencia del Consejo de Ministros
viernes, 16 de mayo de 2008

REGULADA LA EXPLOTACIÓN DE UN ALMACENAMIENTO DE GAS NATURAL EN EL MEDITERRANEO


El Consejo de Ministros ha aprobado un Real Decreto que regula el otorgamiento de la concesión de explotación del almacenamiento subterráneo de gas natural “Castor”, a la empresa Fiscal UGS, S.L. lo que derecho al almacenamiento de gas en una estructura geológica submarina a veintiún kilómetros, aproximadamente, de la costa de Castellón.


El Plan General de Explotación propuesto por el concesionario contempla la construcción, desarrollo y explotación del almacenamiento en dos etapas: una primera durante la que se preparará la estructura geológica para poder almacenar gas y una segunda fase que prevé el llenado de este almacenamiento. La concesión se otorga por un periodo de treinta años, prorrogables por dos periodos sucesivos de diez años.


El Real Decreto no presupone la autorización ni la ubicación de las instalaciones que sean necesarias para el desarrollo del proyecto, y en particular, no se pronuncia sobre las características de las instalaciones en tierra.


La autorización de las instalaciones debe ser objeto de una tramitación independiente que requerirá la evacuación de una Declaración de Impacto Ambiental, por parte del Ministerio de Medio Ambiente, y una Autorización Ambiental Integrada, por parte de la Consejería de Medio Ambiente de la Comunidad Autónoma de Valencia. La tramitación de esta autorización también incluye la petición de informe a todos los organismos y municipios afectados, así como la información pública del proyecto y el Estudio de Impacto Ambiental, sobre los que todos los interesados podrán formular alegaciones que serán tomadas en consideración.


Ventajas


El proyecto Castor es fundamental para el sistema gasista español, deficitario en capacidad de almacenamiento, comparando con otros países europeos, por los siguientes aspectos::


El almacenamiento permitirá garantizar la seguridad de suministro y la flexibilidad operativa del sistema de gas natural al duplicarse la capacidad de almacenamiento del sistema y triplicarse la de extracción.
El almacenamiento supondrá un beneficio para los consumidores domésticos que, al tener un consumo fuertemente estacional, deben soportar un mayor coste de suministro por la falta de disponibilidad de capacidad de almacenamiento.


El proyecto contribuirá a la reactivación económica con una inversión que superará los mil millones de euros y más de mil empleos durante la fase de construcción y cien empleos directos durante la operación. Se estima que los indirectos pueden alcanzar estacionalmente una cifra superior en cuatro o cinco veces los directos.
El impacto ambiental y la seguridad son claramente gestionables. El presente Real Decreto otorga el derecho a almacenar gas en una estructura geológica submarina sin prejuzgar la ubicación de las instalaciones terrestres. La plataforma en mar no será visible desde tierra.


LA NOTÍCIA A EL PUNT

 

10 RAONS PER A REBUTJAR EL PROJECTE "CASTOR" D'EMMAGATZEMATGE DE GAS NATURAL:

 



PERQUÈ HI HA MANERES MOLT MILLORS DE DESENVOLUPAR UN TERRITORI: EL NOSTRE

-Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia-


PARLANT DE "JUSTICIA Y SOLIDARIDAD"…

És curiosa la manera com tenen alguns polítics vinarossencs d'utilitzar el doble llenguatge, que ja sabem que la paraula se l'emporta el vent, però sobretot d'utilitzar aquest doble llenguatge a través de les al·legacions de l'11/01/2008, que el "molt honorable" Javier Balada i Ortega, actuant en nom i representació del "PARTIT VINARÒS INDEPENDENT" ha presentat contra l'àrea eòlica marina (Area 29) al terme municipal de Vinaròs, en la Direcció General de Política Energètica i Mines, i que ha tingut la gentilesa de penjar en la seva pàgina web.

Tots sabem la polèmica sorgida fa uns mesos a Vinaròs contra el parc eòlic marí que s'hi pretén instal·lar, i ens sembla molt raonable la preocupació d'aquest partit per totes les afeccions que es produiran, sobretot en el sector de la pesca, aportant un seguit d'estadístiques i dades, i demanant que aquesta àrea sigui declarada com a la zona d'exclusió.

En aquestes al·legacions, es fa referència especialment al projecte "Castor" d'emmagatzematge de gas natural, dient que "respecto a la pesca, y ello referido al aprovisionamiento de productos locales del mar por los restaurantes de Vinaròs", ya de inmediato sufrirá una caída el mercado por las obras del proyecto "Castor", la qual cosa no deixa de ser curiosa, encara més tenint en compte que qui ho diu és soci de govern de l'actual alcalde de Vinaròs i defensor d'aquest mateix projecte, però en política es veu que això de "interessos generals" queda molt bé davant dels micròfons, tot i pronosticar una caiguda del sector pesquer vinarossenc.

I el més lamentable és que en aquestes al·legacions diuen que "entendemos que es de justicia y solidaridad, que una sociedad que a media distancia teme por un cataclismo nuclear, y que ahora va sumiendo la presencia de un depósito subterráneo marino de gas ante sus aguas y una factoría en tierra, no merece ser inquietada… o fins i tot parlant que "a fin de salvaguardar la seguridad …. Parlem d'inquietuds, de preocupacions, o de "salvaguardar la seguridad… nacional"?

Però, per si no n'hi hagués prou amb aquesta perla, s'afegeix que "ante el anuncio del proyecto de un depósito de gas subterráneo en Vinaròs, la protesta ha movilizado a unas 5.000 personas. Movilización que aún continúa. En este caso, el Gobierno municipal del que forma parte el Partit de Vinaròs Independent, asumió el alto riesgo de aceptar esta instalación ante nuestras aguas, y la factoría en nuestro suelo". I aquí potser hauríem de preguntar:

" Quina seguretat s'ha de salvaguardar i quin "alto riesgo" hi pot haver?
" Per què s'accepta "a la chita callando" un projecte d'emmagatzematge de gas?
" Per què hauria de ser pitjor aquest parc eòlic, que un projecte d'emmagatzematge de gas?

¿Com es pot dir que "las centrales nucleares de Ascó, se hallan en línea recta a unos 60 Km. Las centrales de Vandellós está a escasos 45 Km. La idea de que en cualquier momento se pueda producir una fuga en esas centrales, provoca inseguridad en el ánimo ciudadano"? Com li pot preocupar més una central situada a 60 Km. que un dipòsit d'emmagatzematge de gas al costat mateix de casa, que serà una bomba de rellotgeria permanent?

Senyor Javier Balada Ortega, efectivament és de justícia i solidaritat vetllar per la seguretat dels ciutadans i pel benestar col·lectiu, però no s'hi val a jugar al joc de les "mitges veritats" quan un dels partits que han donat suport al projecte d'emmagatzematge de gas natural ha estat, precisament, el Partit Vinaròs Independent. I és que en política… TAMBÉ s'ha de jugar net.

PLATAFORMA CIUTADANA EN DEFENSA DE LES TERRES DEL SÉNIA
Grup jurídico-administratiu.

Alcanar, abril de 2008
plataformapelsenia@gmail.com
www.plataformapelsenia.org


12 d'abril de 2008.
Aquest divendres dia 11/04/2008 a les 17:00h, a l'edifici de Serveis Agraris, s'ha fet una xerrada informativa a càrrec de la diputada a les Corts Valencianes Sra Marina Albiol Guzman del GP Esquerra Unida- Bloc-Verds-IR: Compromís, per tal de tractar sobre el Projecte "CASTOR".

Dissabte, 12 d'abril de 2008.
Proposició no de llei sobre la sol·licitud al govern central de la renúncia expressa d’emmagatzemament de gas natural Castor en aigües del mar Mediterrani enfront de la costa de Castelló.

La Comissió de Medi Ambient de les Corts Valencianes, el dia 13 de març de 2008 va rebutjar (per 1 vot a favor, 8 en contra i 6 abstencions) aquesta proposició presentada pel presentada pel Grup Parlamentari Esquerra Unida-Bloc-Verds-IR: Compromís.

En aquest diari de sessions es recullen les intervencions de la diputada senyora Marina Albiol Guzmán (GP Esquerra Unida-Bloc-Verds-IR: Compromís) i dels diputats senyor Francesc Signes Núñez (GP Socialista) i senyor Juan Mariano Castejón Chaler (GP Popular).


EL PUNT. 12-03-2008. Part interessada en el projecte Castor

La mateixa comissió d'Economia i Finances va aprovar ahir, amb els vots de tots els grups, una proposta de resolució presentada pel PP, en què se sol·licita que el govern de l'Estat consideri l'Ajuntament d'Alcanar i la Generalitat «parts afectades» del projecte Castor. La consideració de part afectada hauria de permetre que tant l'Ajuntament com la Generalitat puguin presentar al·legacions al projecte, en què es preveu instal·lar un dipòsit submarí de gas davant de la costa del Delta, així com una planta terrestre de tractament de gas al terme de Vinaròs (Baix Maestrat). En aquest sentit, la resolució aprovada ahir en la comissió parlamentària també expressa la «preocupació» pels impactes econòmics, paisatgístics i ambientals que provocaria la planta al municipi d'Alcanar i al conjunt del Montsià. El text adverteix de l'emissió de grans quantitats de toxines i gasos que contaminaran el mar.


Galería fotográfica da manifestación de Ferrol [30.09.2007]

O Cruceiro de Meá
Blogue da Plataforma de Veciños «O Cruceiro de Meá»

Ampliar la imatge
Rebuda el 7 de setembre de 2007


2 de setembre de 2007.
Ens feliciten pel resultat de la marxa. Fa 42 dies que estan tancats a l'Ajuntament de Mugardos, el seu poble. Faran una manifestació el dia 30 d'aquest mes.
"Esperamos poder hacer, junto con vosotros, causa común contra estas barbaries que los poderes económicos intentan imponernos por la fuerza "

Plataforma Ártabra 21
Xurdimos a favor dunha política xusta, democrática, participativa e sustentábel, responsábel cara ao futuro da humanidade, respeituosa e defensora do medio natural

Iniciativa per Catalunya i Iniciativa del Poble Valencià, defensen aturar el projecte “Castor” de la planta de gas de Vinaròs.

Els ecosocialistes demanen es deixe decidir a les poblacions potencialment afectades, i es busque una ubicació alternativa si realment és necessaria aquesta planta.

El candidat d’Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) a la demarcació del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre Lluís Sunyé, i el candidat al Senat d’Iniciativa del Poble Valencià(IdPV) a les comarques de Castelló, Carles Mulet, han fet públic avui, l’oposició d’ambdues formacions al projecte “Castor” impulsat pel Ministeri d’Indústria, per emmagatzemar gas al terme municipal de Vinaròs, però molt a prop de la localitat tarragonina d’Alcanar, i han anunciat que a partir del dia 9 en el Congrés s'exigirà al Ministeri d'Indústria una rectificació.

Aquestes instal·lacions, crearan una zona de gran afecció tant al Baix Maestrat com al Montsià, emmagatzemant 1,9 bilions de m3 de gas utilitzant un antic pou petrolífer submarí situat a 21 quilòmetres de la costa de Vinaròs, i amb planta terrestre situada a pocs quilòmetres d’Alcanar, amb tots els perjudicis, impacte i afectacions que el seu traçat i volum de les construccions causarà a la zona.

Les propostes d’ubicacions preteses, són de tot errònies, ja que no es tracta d’un problema local, sinó que afecta als dos territoris. Els candidats d’ICV i IdPV han lamentat que des del Ministeri només s’haja demanat opinió a l’ajuntament de Vinaròs, i no a la resta de potencialment afectats del Maestrat i Montsià.Entre les posibles afeccions, està el risc per fuites de gas o explosions, la contaminació paisatgística, i la devaluació dels termes municipals del voltant.

Per a Sunyé, “potser construir grans dipòsits soterranis siga ara per ara necessari, donada la pròpia falta de polítiques efectives impulsades pel propi Ministeri d’indústria envers l’autonomia energètica, que ens fa ser totalment dependents del subministrament extern d’energies no renovables. Però totes les excuses donades per justificar la ubicació no tenen raó de pes suficient per tancar-se en banda i no acceptar el diàleg amb totes les poblacions afectades”.

El candidat d’ICV del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre ha afirmat que l’existènci a d’un diposit soterrani en desús en la costa de Vinaròs, no és justificació “per estalviar uns pocs milions no anem a posar en perill el futur de dos comarques senceres”. I a eixe respecte, ha remarcat que no és acceptable que aquest tipus d’instal·lacions, com seria la planta terrestre, es pretenga ubicar en zones altament poblades, a pocs metres de localitats importants, sense informar ni als propis pobles potencialment afectats “ el Baix Maestrat, o el Montsià, no són precisament les zones que més gas consumeixen del nostre territori comú, no té cap raonament voler ubicar allí eixes instal·lacions”.

Igualment, el candidat d’IdPV per Castelló al Senat, , Carles Mulet, ha afirmat que canviar un quilòmetre més o menys prop d’un poble concret la planta de gas, no suposa cap canvi substancial, donat que l’amenaça continua sent la mateixa; i limita tot el potencial creixement de les localitats d’un bon radi d’acció. I ha criticat la falta de transparència i informació als pobles afectats indirectament, perquè aquests pugueren al·legar en temps i forma.

Mulet ha prosseguit que que am budes formacions defensaran en el Congrés, un replantejament del projecte, aturant la tramitació de l’actual, i apostant per mesures que premien l’estalvi energètic “ si Castelló consumeix molt de gas, és per la seua indústria, que precisament ha patit de manera especial l’encariment del combustible, i seria la primera afectada en cas de problemes de subministrament, per tal, calen ajuts en I+D per a aconseguir una menor dependència energètica d’energies no renovables, i començar a estudiar la implantació de les renovables i netes en tots els processos productius”.

Els ecosocialistes han reiterat que aquest tipus d’instal·lacions, en cas de fer-se, haurien d’ubicar-se en zones d’alta seguretat, allunyades de poblacions, i de zones de gran valor ambiental.

Tortosa i Castelló, 05 març de 2008

 

COMPENSACIONS PER COMPENSAR

Últimament hem estat escoltant o llegint per diferents mitjans de premsa notícies com aquesta: "Vinaròs podrá crear el polígono con compensaciones por la planta de gas. (.../...) Según dijo, el Estado central 'va a establecer vías de financiación de proyectos industriales para Vinaròs y comarca, en compensación por la instalación de dicha planta terrestre... (http://www.panorama-actual.es/noticias/not247005.htm)

"El subdelegado del gobierno en Castellón Antonio Lorenzo apuntó esta posibilidad durante su visita a Vinaròs. Según dijo, el estado central va a establecer vías de financiación de proyectos industriales para Vinaròs y comarca, en compensación por la instalación de dicha planta terrestre, que ha generado una gran reacción popular en contra en la vecina población de Alcanar (http://news.vinaros.net).

Per a la gent que no som entesos en ordenació territorial ni en planejaments urbanístics, no podem deixar de sorprendre'ns i de preguntar-nos sobre el sentit d'aquestes "compensacions". El diccionari "Pompeu Fabra" quan parla de la paraula "compensació" ens diu que és "neutralitzar l'efecte d'una cosa amb una altra que produeix un efecte en sentit contrari". Per tant, si apliquéssem aquesta definició a la planta de gas i a la paraula "compensacions", primerament hauríem d'entendre que es tracta de "neutralitzar" un efecte, per la qual cosa només ara ens caldria endevinar si l'efecte és positiu o negatiu.

Per començar, se'ns imposa un projecte consensuat únicament amb l'Ajuntament de Vinaròs i se'ns parla de les excel·lències d'una indústria que segons la mateixa empresa diu, com si ens fes un favor, que "emitirá el mismo CO2 que los camiones que pasan cada día por la AP-7", la qual cosa és molt greu si tenim en compte els perjudicis que ja causa el CO2 no tan sols en l'atmosfera, sinó en la salut humana, però això a l'empresa no li importa gens i és que potser ja veu les "compensacions" que tindrà si finalment s'acaba fent aquí aquest macro-projecte.

Quan se'ns parla de "compensacions" per la planta terrestre, hi ha una cosa ben clara que ens hauríem de preguntar:

" Per què s'han de buscar compensacions de cap tipus, si aquesta indústria és tan excel·lent i meravellosa, i es veu que tothom la voldria a casa seua?

" És que l'Ajuntament de Vinaròs podrà "compensar" els perjudicis que la seua "posició favorable a aquest projecte" causarà al territori? A quant s'hauria de pagar el metre quadrat de polígon industrial per poder "compensar" tots aquests danys?

" Quins perjudicis haurem de suportar perquè ja es parle de compensacions i de pagar, amb la butxaca de tots, un senyor polígon industrial?

" Si quan tenim un accident ens cobreix una assegurança, qui ens assegurarà el risc per a la salut d'ara endavant, ho farà potser l'Ajuntament de Vinaròs?

Compensar és "neutralitzar l'efecte d'una cosa amb una altra que produeix un efecte en sentit contrari". En aquest cas, es veu que neutralitzar l'efecte de la planta de gas es "compensarà" amb l'adquisició de sòl industrial per a l'Ajuntament de Vinaròs, una bona manera de dir les coses d'una altra manera, perquè de la manera que es diuen no és manera de dir-les, perquè no queda bé.

Ara ja ho tenim tots clar: per neutralitzar l'efecte negatiu d'una cosa haurem de buscar una "compensació" positiva com, per exemple, un polígon industrial, a veure si cola...

Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia.
Grup jurídico-administratiu

Alcanar, febrer de 2008

 

EL PUNT. 2-2-2008
Alcanar rebutja per unanimitat el nou emplaçament de la planta de gas.

OFICIALMENT I OFICIOSAMENT.

En la reunió mantinguda, en data 8/01/2008, en la seu del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, amb el Secretari General d'Energia, Sr. Ignasi Nieto Magaldi, representants dels grups municipals de l'Ajuntament d'Alcanar i membres de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, es va assumir el compromís explícit per part del Secretari General que abans de fer cap publicació sobre el projecte "Castor" d'emmagatzematge de gas natural al territori es contestarien les consideracions presentades per escrit per la Plataforma Ciutadana, que estem esperant a rebre.

Tanmateix, des de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia agraïm al Secretari General d'Energia que ens hagi fet entendre, tan ràpidament i de manera tan concisa, la diferència entre "oficialment" i "oficiosament". Aquesta setmana el mateix subdelegat del govern a Castelló, el Sr. Antonio Lorenzo, en la sempre grata companyia de l'alcalde de Vinaròs, Sr. Jordi Romeu, va "publicar" oficialment als mitjans de premsa les excel·lències i meravelles de la nova ubicació, avançant de manera emocionada que aniria en una zona entre l'AP7, als voltants de la N-238, allí on "oficiosament" ja ho sabíem tots des de fa temps.

Sabem que el joc de les paraules és molt important en política per donar a entendre el que no es pensa, o pensar allò que no es diu. I ja ho hem vist prou i massa en aquest tema, però almenys crèiem que mantindrien la calma i la paraula donada de respectar l'acord al qual va arribar el mateix Secretari General de no "publicar" res "oficialment" fins que no es donés resposta a les consideracions plantejades de la Plataforma sobre la nova ubicació; lamentablement, es veu que hi ha gent que té molta pressa per tancar el tracte i començar a fer forats, com és el cas de l'alcalde de Vinaròs. Tot això, coincidint en diverses notícies a la premsa: "las compensaciones por la planta podrían suponer inversiones para suelo industrial" (Vinaròs News).

Com que "oficialment" ja sabem per les declaracions fetes l'endemà mateix de la reunió a Madrid, pel Secretari General d'Energia, que la planta terrestre es faria córrer i el problema no es veurà per la qual cosa ja no ens haurem de preocupar més, és un descans saber que els qui ens diuen representar, sobretot quan s'apropa el temps d'eleccions, vetllen pels anomenats "interessos generals" d'aquesta manera.

Per això, hem de reconèixer els mèrits de tota aquesta gent, però sobretot del Secretari General d'Energia, Sr. Ignasi Nieto Magaldi, per explicar la diferència entre no dir res, fer vore que es diu el que no es vol dir i dir el que s'ha dit que no es volia dir: parlant d'un fals consens que no ha existit mai, declaracions als mitjans de premsa tergiversant les coses, l'aparició estel·lar de l'alcalde de Vinaròs comunicant la "notícia" a la premsa en companyia del subdelegat del Govern a Castelló, que aprofitava per anunciar a "bombo y platillo" la nova ubicació no consensuada: almenys ara ja sabem la diferència entre "oficialment" i "oficiosament". Moltes gràcies.

Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia.

Alcanar, Gener de 2008

 

COMUNICAT DE PREMSA

En resposta a les declaracions pel Secretari General d'Energia, Sr. Ignasi Nieto Magaldi, efectuades a Catalunya Ràdio en data 9/01/2008, arran de la visita efectuada a Madrid el passat dimarts, dia 8/01/2008, amb representants dels grups de l'Ajuntament d'Alcanar, acompanyats de membres de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, a fi de tractar sobre el projecte "Castor" d'emmagatzematge de gas natural, des de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia volem fer les següents puntualitzacions:

" Per part del Sr. Ignasi Nieto es dóna a entendre en les seves declaracions en aquest mitjà de comunicació, que s'ha arribat a un consens, quan en cap moment s'ha arribat a cap tipus de consens amb ningú sobre cap nova ubicació, perquè segons se'ns va comunicar existia un "compromís tancat" amb l'Ajuntament de Vinaròs i la nova ubicació de la planta terrestre és "innegociable".

" Quan es refereix a "canviar el perfil de la planta" abaixant l'alçària de les xemeneies de 60 metres a 20 metres, pensem que és simplement una operació de "lifting" que maquilla una problemàtica per crear-ne una altra, ja que si bé es disminueix l'impacte visual ara tindrem més aprop emissions de contaminants generades avui per aquesta indústria, i demà per altres que es quedaran aquí.

" La solució de fer córrer la planta terrestre uns quilòmetres més amunt d'on es preveia inicialment no deixa satisfet a tothom, com així diu el Secretari General, ja que l'únic que es fa amb això és "fer córrer" el problema uns quilòmetres més amunt, però el problema continua existint i la nova ubicació afectarà a més poblacions.

" El Secretari General d'Energia afegeix, fins i tot, que com que hi haurà una muntanya pel mig la planta terrestre no es veurà, i voldríem que se'ns clarifiqués de quina muntanya es tracta, perquè creiem que és un tema massa important com per frivolitzar.

" Afegeix que s'ha canviat l'emplaçament de la planta i que la nova ubicació serà al costat de l'autopista, la qual cosa -i segons paraules del mateix Sr. Ignasi Nieto- "satisfarà totes les inquietuds": en aquest sentit, hem de dir que no acceptarem de cap de les maneres que les nostres reivindicacions puguen ser qualificades com a "inquietuds", sensibilitats o percepcions, ja que del que estem parlant és de realitats i d'un projecte que ens hipotecarà per sempre el nostre futur.

Per tot això, des de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia lamentem profundament la posició mantinguda des del Ministeri d'Indústria, així com les declaracions del Secretari General d'Energia per Catalunya-Ràdio en aquest tema.

I avancem la intensificació de les mobilitzacions i de les accions de protesta contra el projecte "Castor" d'emmagatzematge de gas natural.

Perquè la unió fa la força...
Si estem units continuarem units.

Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia

Alcanar, 9 de gener de 2008

 

MANIFEST MARXA POPULAR - (DIUMENGE, 9 DE DESEMBRE DE 2007)


Cap a la N-340. FOTO: JOAN MATAMOROS

Gràcies a tots i a totes per haver respost a la convocatòria de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, participant en aquesta marxa popular. Gràcies també a tota aquella gent que ha vingut d'altres poblacions, per donar suport a la nostra lluita contra el projecte d'emmagatzematge de gas natural "Castor".

Recordareu que no fa molt, un dia 2 de setembre, vam anar tots junts cap a la finca on l'empresa pretenia "imposar-nos" les instal·lacions de la plataforma terrestre, i allí vam manifestar les raons per les quals rebutjàvem, com continuem fent, aquest projecte.


Feia calor, però el gos, amb la samarreta. FOTO: JOAN MATAMOROS

Aquella pressió popular d'aleshores va "obligar" al Ministeri d'Indústria a replantejar-se la seva ubicació inicial, repetint que abans de fer qualsevol canvi o prendre qualsevol decisió es buscaria un consens entre totes les parts afectades; però ara sabem que ens han enganyat, perquè ja estan negociant amb els propietaris l'adquisició de nous terrenys uns quants quilòmetres més amunt, al terme de Vinaròs, o passar directament a l'expropiació forçosa, si no volen vendre. Aquest és el consens que busca l'administració de l'estat? Un consens que no s'ha tingut mai, perquè no ha existit mai ni la intenció, ni la voluntat per part del Ministeri.

Molt per damunt dels "interessos" de tots aquells que s'ompliran de diners les butxaques amb el projecte "Castor" ha d'estar l'interès general de tot un territori, de les generacions que hem viscut aquí des de sempre i de la gent que ha escollit viure amb nosaltres per la qualitat de vida que tenim, i que ens hem esforçat a mantenir i a preservar. Fa pocs dies a Barcelona es va convocar una gran manifestació sota el lema "Pel dret a decidir" contra el desgavell de les infraestructures i xarxes viàries a Catalunya, i per exigir el dret de decidir sobre el model de país que volem. La gent d'aquí -que constituïm un nexe d'unió a la vora del riu Sénia-, també tenim el dret a decidir quin ha de ser el nostre futur i què volem per als nostres fills. Per això demanem el pronunciament de les diferents forces polítiques del Parlament de Catalunya, perquè són els nostres representants i s'han de "banyar" en un tema tan important com aquest.

I una altra vegada demanem govern central la renúncia al projecte "Castor", pels perjudicis i irreversibles impactes que causarà en les economies turística, agrícola i pesquera, sobre la riquesa marina i paisatgística de la zona, i per a la salut de les persones.


La N-340, tallada. FOTO: JOAN MATAMOROS

Perquè ja estem farts d'agressions, hem de fer saber a les administracions que el territori no és cap tauler d'escacs on anar clavant indústries i movent fitxa, ni nosaltres som cap titella que es pugui fer ballar com convingue, perquè no "combregarem amb les seues rodes de molí".

Ara és el moment de la veritat, és el moment d'unir la nostra veu en una sola veu i dir que "no estem disposats a continuar essent la deixalleria industrial de l'estat", "no volem viure sota la constant amenaça d'unes instal·lacions que emmagatzemaran 1,9 bilions de m3 de gas", "no volem que ningú ens vingue a dir el que ens convé" i "no volem continuar callant a l'espera d'un consens que no existeix", perquè "la gent d'aquestes terres no som ciutadans de segona categoria".

Avui sota el lema "fem botifarra al gas" hem vingut fins aquí en un acte de protesta i de sensibilització popular, per expressar en una crida conjunta el nostre rebuig contra el projecte d'emmagatzematge de gas natural "Castor", però també i sobretot contra la mala manera de fer les coses per part del Ministeri d'Indústria, que no ha buscat en cap moment l'interès general perquè, senzillament, no ha tingut ni la més mínima voluntat de buscar el consens entre totes les parts afectades. Per això avui tots junts FEM BOTIFARRA AL GAS!


Carreguem les piles amb unes delicioses botifarres. FOTO: JOAN MATAMOROS

Us recordem que el dia proper dissabte, dia 15 de desembre, el col·lectiu de Plataformes que vam participar en l'assemblea del dia 1 de desembre, hem convocat una manifestació a Tortosa, a les 19:00h., que sortirà des de la plaça del Carrilet, a la qual esteu tots i totes convidats.

Perquè... VOLEM VIURE TRANQUILS!!!
VOLEM UN TERRITORI NET!!!
NATROS TAMBÉ TENIM DRET A DECIDIR!!!

9 de desembre de 2007. EL PUNT

Estudiaran els moviments sísmics on ha d'anar el magatzem de gas d'Alcanar

7 de desembre de 2007

"PASA PALABRA"

Pasa Palabra es un concurs emès per la TV1 basat en un format original britànic anomenat "The Alphabet Game", en el qual dos concursants intenten acumular segons en diverses proves amb paraules, que serviran per tenir més temps per respondre a totes les definicions de la prova. El concursant pot anar constestant a definicions mentre no falli o demani pausa dient "pasa palabra", passant el torn a un altre concursant, fins que acaba el seu temps. Els torns es van intercanviant fins que cada concursant esgota el seu temps, i si algun encerta totes les paraules llavors aconsegueix els diners acumulats i guanya la prova.

D'alguna manera en aquest projecte d'emmagatzematge de gas natural anomenat "Castor", contra l'execució del qual està lluitant la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, les administracions estatals i autonòmiques estan repetint això de "pasa palabra". I el més trist de tot és que administracions que, presumptament, han de defensar els interessos generals, i no d'alguns en particular, quan els toca el paper d'assumir responsabilitats i dir "senyors, ens hem equivocat" l'únic que responen es "pasa palabra". És lamentable que fins a la data únicament ha estat l'empresa qui ha vingut a "donar la cara" davant la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, quan estem parlant d'unes administracions que tots paguem religiosament de la nostra butxaca i que continuen jugant a "pasa palabra", sense donar resposta a les reivindicacions de tot un territori que ara s'ha unit davant d'una agressió sense precedents.

En una carta enviada pel Sr. Recaredo del Potro, president de l'empresa ESACAL UGS SL al president de la PCDTS, donen la seva "respuesta preliminar" als principals temes que formen part del Manifest aprovat en el seu dia per unanimitat popular. Diuen aquí que "las actividades que se desarrollaran (.../...) serán compatibles con el entorno" com si aquí tots ens dediquéssim a la indústria: pasa palabra. O que "las emisiones gaseosas que se producirán por efecto de la combustión de gas natural en nuestras instalaciones seran "compatibles" con el entorno", a la qual cosa hem de preguntar què entén aquesta gent per "compatibilitzar" emissions gasístiques amb l'entorn: pasa palabra. També ens diuen que aquestes emissions seran "prácticamente inapreciables porque el gas natural es un combustible limpio, de cuya combustión no se producen gases apreciables visualmente", la qual cosa no vol dir que no se'n produeixin: pasa palabra.

També diuen en aquest escrit que "respeto de las chimeneas (.../...) su altura mínima viene condicionada por cumplimiento de los límites ambientales vigentes", i ens hauríem de preguntar ara de quins límits estem parlant quan abans les xemeneies eren de 60 metres i aran han decidit que siguin de 20 metres, amb la qual cosa hi haurà molta més contaminació "invisible": pasa palabra. Per tant, "se minimizará el impacto visual de las instalaciones desde Alcanar": però... no havíem quedat que no hi havia cap impacte visual? Nova resposta: pasa palabra.

I també que "cualquier actividad industrial que se proyecte deberá ser respetuosa con las que ya están, con su entorno y actividad y también con el turismo y cualquier otra actividad", a la qual cosa ens hem de preguntar a què es refereix aquesta gent quan diuen que "deberá ser respetuosa con las que ya están" o "con cualquier otra actividad". Es que n'hi haurà d'altres en un futur? Potser una central de cicle combinat?: Resposta: Pasa palabra. I com a conclusions del que sembla un trist "copiar y pegar", acaben "JUSTIFICANT" les seves raons amb un "por tanto, no cabe exponer genéricamente y bajo los términos expuestos, como argumento en contra del proyecto falta de seguridad, impacto medioambiental, daños para la agricultura..." és a dir, cap tipus de danys, perquè al seu parer no n'hi ha. Però quan els preguntem si voldrien una indústria com aquesta aprop de casa seva no diuen "pasa palabra", sinó que simplement diuen que "NO". Però malauradament, això ja no és cap concurs ni cap joc de paraules, sinó que s'està jugant amb el nostre pa de cada dia i amb el territori: NATROS TENIM LA PARAULA.

Grup jurídico-administratiu
PLATAFORMA CIUTADANA EN DEFENSA DE LES TERRES DEL SÉNIA

Alcanar, desembre de 2007

 

02/12/2007. EL PUNT.
L'Ebre també té dret a decidir sobre el seu futur


Foto: OLIVIA MOLET

Anar a la pàgina web Escriure un correu a la plataforma

NOTES DE L'ASSEMBLEA POPULAR DE 23/11/2007, CONVOCADA PER LA PLATAFORMA EN DEFENSA DE LES TERRES DEL SÉNIA

La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia va convocar divendres passat, dia 23/11/2007, al Centre Cívic d'Alcanar, una nova assemblea general a la qual va assistir nombrós públic, veïns i gent que continua molt preocupada per les conseqüències que tindrà el projecte "Castor" d'emmagatzematge de gas natural al nostre territori.

Un dels primers punts que es va tractar en aquesta assemblea va ser el vídeo d'una entrevista amb en Carlos Lareo, que es pot descarregar des d'Internet, que és el responsable de catàstrofes del 061 a Ferrol, i que explica a grans trets la magnitud del projecte d'instal·lació de la planta de gas a Mugardos (Galícia) i, alhora, les catastròfiques conseqüències que es podrien produir en cas d'un accident qualsevol, o d'una explosió en l'interior mateix de la ria.

En aquesta assemblea es va aprovar també la nova recollida de signatures que iniciarà la Plataforma Ciutadana, amb la voluntat de presentar una proposta de resolució davant del Parlament de Catalunya, que estiga avalada pel major nombre de firmes possible, emprenent les accions necessàries perquè els municipis de la zona, la comarca del Montsià i la Generalitat de Catalunya siguen parts afectades; demanant al govern central la renúncia al projecte "Castor" pels impactes que tindrà sobre tots els sectors de la zona, que incidirà directament sobre la qualitat de vida del conjunt de la gent del territori.

També es va explicar que per part del Ministeri d'Indústria s'està negociant una nova ubicació, diferent de la que s'havia previst inicialment, ja que sense cap consens per part de totes les parts afectades s'han establert contactes amb els propietaris dels nous terrenys, per adquirir les seues finques o "passar" a l'expropiació forçosa directament.

Si cliqueu voreu la zona prevista i Alcanar

El proper dia 1 de desembre de 2007, a les 19:00h. a l'Auditori Felip Pedrell, de Tortosa, hi ha prevista una mobilització conjunta de les plataformes del territori, a convocatòria de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, Plataforma en Defensa de la Terra Alta, Salvem la Mar de l'Ebre, la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya i la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia sota el lema "Ja n'hi ha prou!" La gent del territori hem de fer una crida conjunta contra tot aquest seguit d'agressions que convertiran aquest paisatge únic de les nostres terres en l'abocador de residus de l'Estat i no ho hem de permetre. Per això, el lema d'aquesta convocatòria és "Ja n'hi ha prou": ja n'hi ha prou de comptar només per a "imposar" centrals nuclears, transvasaments, parcs eòlics o indústries de gas.

Un dels punts que també es va aprovar va ser la convocatòria d'una nova mobilització ciutadana prevista per al proper diumenge, dia 9 de desembre, amb el lema "Fem la botifarra al gas!" com a acte de protesta de la gent que ens sentim enganyats pels qui diuen ser els els nostres representants a l'estat. Es tracta d'una nova marxa ciutadana, per expressar el rebuig de la ciutadania davant d'aquesta absoluta falta de respecte, diàleg, consens i transparència de l'administració estatal, des de l'inici del procediment. S'ha previst que aquest dia es faci una marxa popular, de caràcter festiu, per fer una botifarrada popular a l'altra banda de la CN-340, que compta amb la col·laboració econòmica del gremi de constructors d'Alcanar, als quals agraïm molt sincerament la seva participació.

Aquesta preocupació per la instal·lació del dipòsit submarí de gas i la planta de tractament terrestre s'ha materialitzat també a través de la nova convocatòria del NUC 2008, un certàmen d'art postal que enguany portarà el lema "Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia", nom del moviment social nascut contra el projecte Castor, que permetrà donar a conèixer més i millor les nostres reivindicacions arreu del món, iniciativa que agraïm ben especialment.

Sens dubte, tots sabem que aquest camí serà llarg i som ben conscients que les coses no seran fàcils perquè existeix una important desigualtat de forces. Per a l'administració estatal potser no siguem més que una molèstia puntual en la seva gran planificació energètica, però hem passat de ser una molèstia a ser una realitat, constituïda formalment a través d'una Plataforma Ciutadana: per això necessitem més que mai unir la nostra veu a la vostra per dir tots junts que JA N'HI HA PROU!

Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia
plataformapelsenia@gmail.com
www.plataformapelsenia.org

23-11-2007. Levante-EMV
El Gobierno ultima la concesión del almacén de gas en Vinaròs pese a las protestas vecinales


18-11-2007. EL PUNT
La plataforma del Sénia convoca una altra assemblea per al 23 de novembre

En aquesta assemblea hi ha previst de presentar la proposta de resolució sobre el projecte Castor, d’emmagatzematge de gas natural al territori i les instal·lacions annexes que es pretén de fer arribar al Parlament de Catalunya. Aquí podeu descarregar-vos el text i el full de signatures

16-11-2007. LaMalla.net
La Plataforma de les Terres del Sénia convoca una assemblea i noves mobilitzacions
S'hi poden deixar comentaris



NECESSITEM LA VOSTRA VEU PER DIR: JA N'HI HA PROU!


Sota el lema "Ja n'hi ha prou!" la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia participarà en l'acte conjunt convocat per al proper dissabte, dia 1 de desembre, amb la Plataforma en Defensa de l'Ebre, Plataforma en Defensa de la Terra Alta, Salvem la Mar de l'Ebre, i la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya.

Des de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia convidem la ciutadana a "fer sentir la seva veu", participant en un acte de protesta contra les agressions que s'estan produint al territori. Si no fem res acabaran fent malbé, irreversiblement, tots aquells valors de respecte al medi ambient i a la qualitat de vida que hem vingut defensant, i que han fet de les Terres de l'Ebre un corredor únic i una balconada paisatgísticament singular de tota la costa.

A Alcanar tenim al davant una lluita important: el projecte d'emmagatzematge de gas natural Castor, que serà el més gran d'Espanya i un dels majors d'Europa en capacitat i en conseqüències, i hem de continuar dient que "no el volem!". Hem de dir "Ja n'hi ha prou!".

Per això, us demanem que sortiu als carrers perquè necessitem la vostra veu, necessitem anar junts en aquesta protesta contra la progressiva destrucció del territori. NO volem ser la deixalleria industrial de ningú, i l'excusa dels interessos generals de l'Estat no ens serveix de cap falsa justificació: no volem que aquest territori acabe essent l'abocador de runes d'Espanya.

La gent d'Alcanar hem respost a la crida popular davant la falta de transparència i de diàleg de les administracions estatals i autonòmiques, i hem de continuar lluitant perquè ara ens toca dir la nostra: ja n'hi ha prou d'indústries de gas, de transvassaments, de parcs eòlics i de cementeris nuclears.

Fem sentir la nostra veu, i unim-la a la veu de totes les plataformes del territori, a través d'aquest acte de mobilització conjunta.

Perquè el futur està en les nostres mans, veniu el dia 1 de desembre a Tortosa a les 19:00 hores, a l'Auditori "Felip Pedrell", per dir tots junts:

JA N'HI HA PROU!


Alcanar, novembre de 2007


PLATAFORMA CIUTADANA EN DEFENSA DE LES TERRES DEL SÉNIA
http://www.plataformapelsenia.org/
plataformapelsenia@gmail.com

 

16-11-2007. EL PUNT

Alcanar convoca un altre certamen d'art postal inspirat en agressions al territori com ara el projecte Castor

La mateixa notícia a l'AVUI.

EL TOTAL ÉS LO QUE CUENTA.

El Ministeri de Medi Ambient va difondre la campanya d'informació i sensibilització en favor del desenvolupament sostenible i per a la protecció del medi ambient sota el lema "El total es lo que cuenta". Aquesta campanya promovia el consum responsable, la protecció dels recursos naturals i, sobretot, conscienciar la població sobre els riscos per al futur ambiental com a patrimoni col·lectiu.

Sota aquest lema publicitari l'anunci deia "total... per cremar uns matolls", "total per fer una barbacoa", "total, per una llauna", "total per dos minuts...", "total, per uns litres d'aigua...", etc., i el total acaba amb incendis forestals que cremen milers d'hectàrees, amb tones de residus contaminants abocats als mars, alliberament de gasos a l'atmosfera que contribueixen a l'efecte hivernacle, o miliions de litres d'aigua perduts cada dia. I el missatge final era "en todos está invertir el proceso: el total es lo que cuenta". Aquesta mateixa campanya es podria traslladar a la política de la pròpia administració estatal que, per una banda, intenta conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de respectar el medi ambient i, per altra, ens "clava" al territori el projecte Castor, una indústria d'emmagatzematge de gas natural que serà la més gran d'Espanya i una de les majors d'Europa en capacitat i, com no, en conseqüències.

Potser aquesta mateixa campanya l'hauríem d'utilitzar els ciutadans com a "contramissatge", perquè es veu que el Ministeri d'Indústria juga amb uns altres "totals": "total, per una indústria més...", "total, per una mica de CO2 a l'atmosfera...","total, si la gent ni ho notarà...", "total per quatre finques expropiades...", "total, pels pagesos afectats...", "total pels pescadors perjudicats...", "total per fer córrer la planta més endins...", "total si encara els farem un favor...", "total, si no es veurà...", acabant amb un "total, si igual farem el que voldrem" i "total, si la gent de les Terres del Sénia no es mourà."

Efectivament, "tots nosaltres tenim la responsabilitat d'invertir el procés", un procés d'obscurantisme, falta d'informació i nocturnitat de les administracions estatals i de l'empresa en particular, contra el qual la gent de les Terres del Sénia hem respost a aquesta destralada al territori, i ho continuarem fent. Ens hem mogut reunint 7.012 firmes en un cap de setmana, hem anat a mobilitzacions i marxes que han despertat la consciència popular, i aquesta mateixa conscienciació s'ha traduït en la constitució de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia. La gent hem dit PROU i hem sortit al carrer tots junts per continuar dient: "Prou als mals usos i als abusos. Prou a malmetre el territori. Prou a ser la deixalleria industrial de l'estat. Prou a fer malbé una zona que conserva encara els valors naturals i paisatgístics! Prou a ser el "territorio comanche" de ningú: PROU A TOT AIXÒ!

Des de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia agraïm a tothom la seva col·laboració i la participació en les mobilitzacions i actes que s'han vingut convocant en defensa del territori; d'aquest territori que no volem que siga cap moneda de canvi en tots aquests "totals", ni segon plat d'uns proclamats interessos generals que no són altra cosa que els interessos d'alguns que remouen aquesta gran olla de diners que és el projecte "Castor", i que de ben segur omplirà la butxaca d'alguns interessos no tan generals. Sens dubte una gran olla on tothom hi vol acabar sucant, i no precisament pa.

És cert, en tots nosaltres hi ha la responsabilitat d'invertir aquest procés" perquè... "EL TOTAL ES LO QUE CUENTA".

PLATAFORMA CIUTADANA EN DEFENSA DE LES TERRES DEL SÉNIA
Grup jurídico-administratiu.

Alcanar, novembre de 2007


6-11-2007. EL PUNT
La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia critica el conseller Huguet


28-10-2007. MEDITERRÁNEO

VINARÒS. EL PLAN SE INCLUYE EN EL DESARROLLO DEL PROYECTO CASTOR.
Estudian que el puerto sea distribuidor de gas
Las autoridades consideran que la medida impulsaría el desarrollo comercial.

El puerto de Vinaròs podría convertirse en un punto de distribución de gas, lo que será posible en caso de que el proyecto Castor --que prevé un depósito submarino y la construcción de un planta terrestre de gas en Vinaròs-- se lleve adelante.

Según ha podido saber este rotativo, desde la Dirección General de Puertos de la Generalitat ya han mostrado su interés en poder reunirse con la empresa Escal-UGS, responsable del proyecto, con la finalidad de conocer con exactitud cómo influiría en el recinto portuario que la planta de gas se implantara finalmente en la localidad.

Según ha confirmado el alcalde de Vinaròs, Jordi Romeu, "el propio director general nos ha solicitado entrar en contacto directo con la instalación para que, en el supuesto de que la planta vaya adelante, que el puerto se convierta en un punto de distribución importante".


IMPULSO Una posibilidad que las diferentes administraciones, tanto local como autonómica, ven como una manera de impulsar el desarrollo comercial del puerto de Vinaròs y, en palabras de Romeu, "se pondría a disposición de la firma parte del transversal del recinto portuario, para que lo pudieran utilizar".



COMPATIBLE O INCOMPATIBLE?
PATIREM

27-10-2007. EL PUNT

El conseller Huguet sosté que la planta de gas i el creixement turístic d'Alcanar són compatibles
El responsable de Turisme contradiu així el pla de dinamització local


Huguet defiende que la planta de gas de Alcanar (Tarragona) y el turismo son "compatibles"

TORTOSA (TARRAGONA), 26 Oct. (EUROPA PRESS) -

El Conseller de Innovación, Universidades y Empresa, Josep Huguet, afirmó hoy en Tortosa que la Generalitat "está en vías de negociación para minimizar el impacto" que pueda tener la planta de gas prevista junto al municipio de Alcanar (Tarragona) y defendió que el turismo y este proyecto de almacenaje de gas son "compatibles".

"A partir de ahora, nos hemos de acostumbrar a la convivencia de actividades industriales, energéticas y actividades turísticas", expuso, porque "no se pueden poner todos los huevos en el mismo cesto, cuanto más diversificada esté la economía, más posibilidades de éxito hay".

Huguet argumentó que "si las cosas se hacen bien, yo personalmente no lo veo incompatible" y puso como ejemplo la convivencia "a veces no pacífica" entre la petroquímica de Tarragona y Port Aventura y Salou.

Por otro lado, el responsable de turismo del gobierno catalán, que visitó hoy les Terres de l'Ebre, anunció la creación de una "antena territorial del Observatorio de Turisme de Catalunya" con la que se contabilizarán los visitantes de la zona y se podrá elaborar "un perfil" de estos turistas.

En la agenda del día, Huguet también tenía participar en la presentación del plan de dinamización turística de Alcanar, elaborado por el ayuntamiento del municipio. Dicho plan recoge literalmente que "el depósito de gas derribaría el plan de crecimiento turístico por el impacto ambiental, las emisiones de humo y la mala imagen".

26-10-2007. EL PUNT.
El pla de desenvolupament turístic d'Alcanar es declara incompatible amb el dipòsit i la planta de gas

 

21-10-2007. La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia ja té el seu propi bloc


21-10-2007. EL PUNT

Els opositors a la planta de gas d'Alcanar mantindran les accions de protesta

Futures accions


18-10-2007. EL PUNT.
Escal UGS diu que el dipòsit de gas de Vinaròs és totalment segur i únic

L'empresa assegura que en menys d'un mes disposarà dels terrenys per a la planta terrestre

3alacarta. Vídeo

 

 

17-10-2007. EL PUNT. La plataforma xiula Nieto

Una vintena de membres de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia van xiular el secretari general d'Energia, Ignasi Nieto, i li van expressar el seu rebuig al projecte Castor. La plataforma va mostrar la seua indignació en comprovar que no se'ls deixava participar en la reunió informativa sobre el projecte del dipòsit submarí de gas i la planta de tractament terrestre.


FOTO: Tere Lange

«Volíem plantejar una sèrie de qüestions que ens preocupen al secretari general d'Energia», va lamentar un dels portaveus de la plataforma, Evelio Monfort. Precisament la seguretat d'aquest projecte és un dels temes que inquieta la plataforma, que planteja la possibilitat que explote el dipòsit submarí de gas. La plataforma també ha manifestat la seua preocupació per les emissions de CO2 i sulfur d'hidrogen que emanaran de les xemeneies. «Ens saltarem el Protocol de Kyoto i si això perjudica l'agricultura ja ens apanyarem», va dir Monfort. Tot i que no es va permetre participar als membres de la plataforma en la reunió de Nieto amb els sectors socioeconòmics se'ls va oferir una trobada després a ells sols amb el secretari general d'Energia, una possibilitat que van rebutjar. En canvi, avui sí que està previst que una representació de la plataforma es reuneixi amb l'empresa Escal UGS.


FOTO: Tere Lange

Dossier sobre
LA MARXA CONTRA LA PLANTA DE GAS

Al final de la marxa es va llegir aquest manifest.

 


14-10-2007. VINAROS NEWS.
El director general de Escal se reunirá con la Plataforma contraria al proyecto Castor

El presidente de Escal UGS S.L. Recaredo del Potro tiene previsto estar en breves días en Vinaròs y Alcanar para dar toda clase de detalles del proyecto del depósito de gas submarino frente a la costa del norte de la provincia y la planta terrestre regasificadora a ubicar en el término municipal vinarocense.

Del Potro ha confirmado su desplazamiento a estas comarcas a integrantes de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, colectivo ciudadano surgido en Alcanar que se opone radicalmente al proyecto y que ha logrado movilizar masivamente a los vecinos de la vecina población, dado que en principio la planta terrestre se iba a ubicar a tan solo kilómetro y medio de su casco urbano. La plataforma ha alabado la buena predisposición de Del Potro, pues se ha brindado a ofrecer todo tipo de información, sabiendo el malestar ciudadano que el proyecto ha provocado. Joan Ferrando, portavoz de la plataforma, indicaba a Vinaròs.News que “el señor Del Potro me aseguró a mi personalmente este viernes pasado que vendrá a reunirse con nosotros la semana próxima”. Ferrando dice que la plataforma sigue oponiéndose al proyecto a pesar de haberse planteado una nueva ubicación de la planta alejada de cualquier casco urbano.

NIETO APLAZA SU VISITA

Por otro lado, la presencia en Tortosa del secretario general de Energía del Ministerio de Industria Ignacio Nieto, prevista para el pasado jueves con el fin de dar cuenta también de este proyecto, ha quedado aplazada por obligaciones ineludibles del cargo. Se ha pospuesto hasta el próximo martes día 16 de octubre. De nuevo, la plataforma ha animado a sus integrantes a acudir a la reunión pública que se hará en la capital del Baix Ebre. La comparecencia en Tortosa de Nieto, en lugar de hacerlo en Vinaròs o Alcanar ha extrañado a la plataforma porque son estos dos últimos los ayuntamientos en principio más afectados por el proyecto. El presidente de Escal podría esperar a que Nieto haga esta reunión de Tortosa para después estar en Alcanar y también en Vinaròs, donde está previsto que comparezca, o bien él u otros directores de la empresa, ante los medios de comunicación para someterse a las cuestiones que interesen a la prensa. De hecho, esta rueda de prensa ya debía haberse realizado días atrás cuando representantes de Escal estuvieron en estas comarcas, pero decidieron retrasarla, al considerar más oportuno hacerla después de concluir todos sus contactos con los ayuntamientos de la zona interesados en conocer detalles del proyecto Castor.



 


LA PLATAFORMA CIUTADANA EN DEFENSA
DE LES TERRES DEL SÉNIA

CONVOCA
LA GENT DE TOTS ELS SECTORS DEL TERRITORI I CIUTADANIA
A L'ASSEMBLEA GENERAL DEL
PROPER DIVENDRES, DIA 19/10/2007,
A LES 22:OOH.
AL CENTRE CÍVIC.

US HI ESPEREM!!!
"LO NOSTRE FUTUR ESTÀ EN JOC"


LA PLATAFORMA CIUTADANA EN DEFENSA
DE LES TERRES DEL SÉNIA

CONVOCA
LA GENT DE TOT EL TERRITORI

A LA REUNIÓ INFORMATIVA
DE PRESENTACIÓ DEL PROJECTE DE MAGATZEM DE GAS "CASTOR",
QUE COMPTARÀ AMB L'ASSISTÈNCIA DEL
SR. IGNASI NIETO MAGALDI,
SECRETARI GENERAL D'ENERGIA

EL NOSTRE FUTUR ESTÀ EN JOC
NO HI FALTEU!!!


PERQUÈ LA UNIÓ FA LA FORÇA...
SI ESTEM UNITS CONTINUAREM UNITS!

Dia: DIMARTS, DIA 16/10/2007
Hora: 12'45h.

Lloc: CAMBRA OFICIAL DE COMERÇ, INDÚSTRIA I NAVEGACIÓ
(SALA "FEDERICO MAYOR ZARAGOZA")
DE TORTOSA.

ALTRES INFORMACIONS DE LA PCDTS.
Tota la gent interessada en anar-hi, pot apuntar-se al Bar Moreno (Plaça Major) i a la Cafeteria Catalunya (Av Catalunya) d'Alcanar.
Possiblement hi haurà samarretes per a poder portar-les. Us informem que es posaran a la venta el divendres a la Plaça Major i el diumenge a l'Ermita del Remei, en una paradeta que tindrem preparada. També vendrem participacions de loteria de Nadal

 

 

28-09-07. EL PUNT

Alcanar reclama alternatives per a l'emplaçament de la planta de tractament de gas

L'empresa informa del nou lloc on preveu instal·lar-se

ROSER ROYO. Alcanar
Dos representants de l'empresa Escal UGS es van reunir ahir amb els portaveus de l'Ajuntament d'Alcanar per explicar-los el projecte del dipòsit submarí i la planta terrestre de tractament de gas que tenen previst instal·lar a la zona. L'empresa els va proposar de manera «oficiosa» un nou emplaçament i el consistori reclama un estudi amb altres alternatives.


La reunió d'ahir amb representants d'Escal UGS. Foto: R. ROYO



Escal UGS està disposada a canviar l'emplaçament de la planta terrestre de tractament de gas encara que això comporte modificar el projecte inicial i reiniciar part dels tràmits. Així ho van confirmar ahir als portaveus dels grups polítics de l'Ajuntament d'Alcanar, el director tècnic de desenvolupament i el director de projectes d'Escal UGS, Teodoro Seoane i Carlos Barat, respectivament. Tal com dimarts van fer a Vinaròs, els dos representants de l'empresa van anar més enllà i van proposar com a nou emplaçament de la regasificadora terrestre uns terrenys encara no concretats. «Ens han dit que estaria a un radi d'entre 3 i 4 quilòmetres del nucli urbà d'Alcanar», va especificar l'alcalde, Alfons Montserrat, que va agrair el gest de l'empresa d'explicar el projecte als membres del consistori «encara que lamentem que haja arribat una mica tard», va afegir Montserrat. Però malgrat els agraïments el cert és que els portaveus municipals d'Alcanar no veuen gaire clara la nova proposta d'emplaçament. Si bé admeten que en haver-la traslladat uns sis quilòmetres cap a l'interior no perjudicarà tant els interessos turístics del municipi, la continuen veient com una «lesió territorial». «Estem cansats que ens miren per vendre l'aigua, per generar energia eòlica o per posar-hi el cementeri nuclear, volem unes altres inversions», va dir Montserrat, tot dient que no entén l'interès de l'empresa per instal·lar la planta terrestre al terme municipal de Vinaròs. En aquesta mateixa línia l'alcalde d'Alcanar va reclamar un estudi d'alternatives sobre l'emplaçament de la planta terrestre. «Qualsevol projecte seriós inclou diverses alternatives
d'emplaçament», va afegir.

Alcanar vol alternatives per a l'emplaçament de la planta de gas

El dipòsit de gas, primera prioritat

27-09-2007. EL PUNT

Escal UGS va a Alcanar a explicar el projecte del dipòsit de gas

CORREUS DE LECTORS I LECTORES

Hola,
Desprès de veure les notícies a TV3 , m'he quedat tant decebuda que crec que pot ser hauríem de fer algun comentari "crític-constructiu "i reflexionar sobre la importància de la difusió d'aquest tipus d'actes al mitjà de comunicació per exelència, és a dir , la televisió i la seva repercussió en l'opinió pública.
TV3 ha donat la notícia com aquell que diu "anem a dir-ho però que no se n'entere ningú" i la veritat em sembla vergonyós, indignant i sóc de la opinió de què no ens hem de quedar com si res i deixar que ens ignoren d'aquesta manera.
Pot ser la premsa escrita hi dedicarà més línies però no ens enganyem , ¿Quin tant per cent de la població llegeix els diaris ? Un 10% o pot ser un 15%, aquí del que es tracta és de que se n'enteri un 95% de la població i la millor manera d'aconseguir-ho és , no ens enganyem, la televisió, i no tan sols l'autonòmica sinó cadenes d`àmbit nacional .

24/09/2007


ÈXIT DE LA NOVA MARXA

VÍDEO: FONOLLOSA. VINAROSNEWS

Més de cinc-cents vehicles han demostrat avui que l'oposició al projecte Castor segueix viva.


El recorregut ha estat:
Sortida des del Centre Cívic - CN 340 - Rotonda d'entrada a Vinaròs - volta direcció a Sant Carles de la Ràpita - Rotonda Sant Carles - Tornada a Alcanar.


La col·laboració de la Guàrdia Civil i dels Mossos d'Esquadra ha contribuït a l'èxit d'aquesta manifestació de rebuig.

TELENOTÍCIES. COM. 23/09/2007 15.20
Montsià // Alcanar
Mig miler de vehicles ocupen l'N-340 per protestar contra la construcció d'un dipòsit de gas a Vinaròs


Les mobilitzacions en contra de la construcció del dipòsit de gas submarí i la planta de tractament terrestre que s'han de fer a Vinaròs, molt a prop d'Alcanar, continuen. Mig miler de vehicles han fet una marxa des del centre d'Alcanar fins als terrenys on s'ha de construir la planta per demanar que es pari el projecte. Des de la plataforma opositora, es tem que el dipòsit submarí pugui ser perjudicial per al medi ambient i que la infraestructura condicioni l'activitat econòmica del municipi. Ara es reuniran amb l'empresa constructora per fer-li arribar les seves preocupacions.

 

 

23-09-2007. AVUI.CAT.
Els opositors de la regasificadora d'Alcanar confien aplegar mig miler de vehicles en la marxa lenta que recorrerà la N-340

15-09-2007. EL PERIÓDICO MEDITERRÁNEO.
La Diputación rechaza el cambio de la planta de gas que anuncia el Ministerio

El vicepresidente de la institución provincial, Vicent Aparici, tiene claro que "lo que no se puede aceptar es una modificación geográfica para acallar unas quejas en Alcanar, cuando este cambio lo único que hará es llevar el mismo problema a otros pueblos colindantes, como Sant Jordi o San Rafael del Río".

 

09-09-2007. EL PUNT
La plataforma pel Sénia penjarà a les façanes d'Alcanar pancartes contra la planta de gas


07-09-2007. EL PUNT

La patronal del gas considera «necessari» el dipòsit d'Alcanar


06-09-2007. EL PUNT


> Indústria admet que durà més cap a l'interior la planta de gas de Vinaròs

> El PP i la Taula del Sénia

06-09-2007. EL PAÍS

Industria confirma que alejará la planta de gas de Vinaròs hacia el interior

 

 


dimecres, 5 de setembre de 2007
Programa de TV3 "La nit al dia"



4 de setembre de 2007. NOTÍCIES SOLTES D'ALCANAR.NET

- Es veu que avui els socialistes d'aquí han fet una roda de premsa als Serveis Agraris.

- Demà dimecres, regidors / regidores del nostre Ajuntament es desplacen a Madrid.

- Aquesta nit, al programa de TV3 "La nit al dia" (23.45 h), sortirà alguna cosa sobre el tema

 

01-09-2007.

EL PUNT.

La plataforma contra el magatzem de gas preveu 2.000 persones a la marxa



Fotomuntatge cedit per l'Ajuntament d'Alcanar on es pot copsar l'impacte visual que tindria la planta d'Escal UGS. Foto: EL PUNT.


AMPLIAR LA IMATGE (fitxer PDF)

Esquema del procés UGS (Underground Gas Storage) del projecte Castor publicat al web d'Eurogas.
Si cliqueu damunt se us obrirà un fitxer PDF (6.79 Mb) amb la imatge ampliada. Com que el fitxer és gran pot tardar una mica en descarregar-se. Si no podeu visionar-lo, us podeu descarregar l'Adobe Reader.
Clicant les tuberies fareu cap a la distància entre els centres educatius públics d'Alcanar i la situació prevista per a la planta terrestre. És la imatge que hi ha al final d'aquesta pàgina.
La línia que uneix la localització dels centres educatius amb la planta transformadora projectada representa una distància real d'1,4 km.


01-09-2007.

EL PAÍS
El Consell sugiere un traslado de la planta de gas prevista en Vinaròs



31-08-2007

EL PUNT

> L'últim poble de Catalunya

> Plataforma marina i terrestre

> Indústria estudia traslladar la planta de gas de Vinaròs més a l'interior

> El Ministeri d'Indústria estudia traslladar la planta de gas de Vinaròs més a l'interior

DIARI DE TARRAGONA

Els promotors del magatzem de gas afirmen que tindrà un impacte 'mínim'


30-08-2007. EL PAÍS.
Industria sugiere trasladar a una zona deshabitada la instalación terrestre de gas de Vinaròs

LA VEU DE L'EBRE.
El consell comarcal del Montsià reclama la paralització del projecte de construcció del magatzem de gas

EL PUNT.
Vinaròs es posa al costat d'Alcanar i rebutja la planta de tractament de gas

Badia (CiU) demanarà informació al Senat

Unit al gasoducte Tivissa-Paterna


29-08-2007

LA VEU DE L'EBRE
CiU critica la manca de transparència entorn al projecte Castor

TINET.CAT
Alcanar convoca per diumenge la primera mobilització social contra la planta de tractament de gas

EL PUNT.

Convoquen la primera mobilització popular contra el dipòsit de gas d'Alcanar

Alcanar convoca per diumenge la primera mobilització ciutadana contra el dipòsit de gas

DIARI DE TARRAGONA
Alcanar convoca diumenge una marxa contra el magatzem de gas

EL PAÍS
El consejo comarcal de Montsià se suma al rechazo del depósito de gas previsto en Vinaròs junto a Alcanar


28-08-2007

TELENOTÍCIES.CAT
28/08/2007 20.36
Montsià // Alcanar
Convoquen per diumenge una marxa popular contra el dipòsit de gas de Vinaròs

LA VEU DE L'EBRE
Primera manifestació contra el magatzem subterrani de gas davant del delta, diumenge vinent



26-08-2007.
AL·LEGACIONS PARTICULARS. A més de les al·legacions de l'Ajuntament d'Alcanar, entre d'altres, també se n'han presentat unes per part d'una persona "actuando en nombre propio y como vecina y residente en el municipio de Alcanar".
Cristina Reverter Cid ens les ha facilitades i n'ha autoritzat la difusió per aquest web.
Pensem que la seua publicació contribueix a compartir, augmentar i fonamentar l'argumentari que permet oposar-se amb total fermesa al projecte de la planta de gas.

AL·LEGACIONS DE CRISTINA REVERTER CID (259 KB)



Divendres, 24 d'agost de 2007, passades les 12 del migdia, hi va haver un ple per a aprovar les al·legacions, les quals han estat aprovades de forma unànime pels dotze regidors i regidores presents.

Fins al 17 d'agost de 2007 no s'ha convocat cap ple a l'Ajuntament d'Alcanar per a tractar el tema. Aquest dia es va poder decidir, per unanimitat de tots els grups polítics, de presentar al·legacions.


Distància entre els centres educatius i la planta: 1,4 km