ANAR A LA PORTADA DEL DIARI DE TARRAGONA

alcanar.net
recull de notícies publicades a "diaridetarragona.com" i relacionades amb el projecte de planta de gas lesiu per al nostre territori.


12-05-2009

En marxa les prospeccions per a la construcció del projecte Castor

L’empresa Escal UGS realitza estudis geotècnics previs, a l’espera de l’autorització definitiva de l’Estat
Maribel Millan - 12/05/2009 21:52
Comentarios Comentarios 0 Enviar Imprimir Aumentar fuente Disminuir fuente
| Compartir delicious digg technorati yahoo meneame

L’empresa Escal UGS ha iniciat els treballs geotècnics previs a la construcció del gasoducte que unirà la planta terrestre i la plataforma marina del projecte Castor d’emmagatzematge submarí de gas. La conducció discorrerà 22 quilòmetres pel mar i 8 per terra, al terme municipal de Vinaròs però a tocar del d’Alcanar. Actualment es realitzen els treballs d’estudi dels sòls per on ha de passar el gasoducte en una petita plataforma instal·lada a pocs metres de la costa, molt prop de Sòl de Riu (desembocadura del riu Sénia). Anteriorment es van dur a terme també a nivell de terra, segons van confirmar al Diari fonts de l’empresa Escal UGS.

Amb tot, el projecte es troba encara en fase administrativa. L’autorització i la declaració d’impacte ambiental estan pendents de l’aprovació definitiva, a l’espera de contestar les al·legacions presentades per entitats, ajuntaments i particulars de la zona. L’objectiu de l’empresa es poder iniciar les obres la primavera de l’any vinent, amb un període d’execució previst de 38 mesos. Així, el magatzem no seria una realitat fins al 2013. La inversió requerida s’ha estimat en vora els 1.200 milions d’euros i segons l’empresa, quan estigui en funcionament requerirà una plantilla d’un centenar de treballadors.

Aquesta gran infraestructura servirà per emmagatzemar fins a 1.900 milions de metres cúbics de gas natural, aprofitant les possibilitats que ofereix l’estructura geològica de l’antic jaciment petrolífer Amposta, esgotat des de fa vint anys. El govern central el considera un projecte estratègic per al sistema gasista espanyol (formarà part de la seva xarxa bàsica), «ja que contribuirà a garantir l’abastament i la disponibilitat de gas natural en cas de crisis de les fonts habituals de subministrament», destaquen a Escal UGS.

Pescadors

La futura instal·lació del magatzem submarí de gas tindrà afectacions per als pescadors de la zona, sobretot durant la construcció de la planta marina i el gasoducte. Posteriorment, quan el magatzem estigui operatiu, també s’establirà un perímetre de seguretat al seu voltant on no es podrà pescar, tal i com succeeix amb les plataformes petrolíferes. Així, l’empresa ha arribat ja a acords amb algunes confraries de pescadors, per establir les possibles compensacions. Entre aquestes confraries hi ha les de les Cases d’Alcanar i Sant Carles de la Ràpita, segons va confirmar al Diari la mateixa companyia.

Pendents de les al·legacions

Per la seva banda, la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, opositora al projecte Castor, està encara a l’espera de rebre la resposta a les més de 200 al·legacions presentades, incidint en les afectacions que, al seu parer, pot tenir en l’entorn. «Properament es compliran els sis mesos que hi ha de termini per contestar-nos; si no tenim resposta, farem les reclamacions oportunes», explicà un dels portaveus del moviment, Evelio Monfort. La Plataforma també es personarà en el recurs contenciós administratiu presentat per l’empresa Rio Cenia i que ha estat admès a tràmit pel Tribunal Suprem.

A nivell de l’oposició popular, l’activitat tampoc s’atura. Així, s’està organitzant un concert reivindicatiu (amb diferents grups del territori) i es treballa en noves mobilitzacions a Alcanar.


28-09-07

Escal reitera la voluntat de reubicar la planta de gas
per M.Millan/Agències |

Escal-UGS ha fet seva la proposta de l'Ajuntament de Vinaròs i estudia resituar la planta de gas en una zona àmplia d'aquell terme emmarcada per l'autopista AP7 i les carreteres N-238 i CV-11, tal com ja va explicar el Diari . Segons l'empresa i el mateix alcalde de Vinaròs, Jordi Romeu, aquest emplaçament suposa una distància d'almenys tres o quatre quilòmetres respecte els nuclis habitats més propers i, per tant, redueix l'impacte visual de la planta. Cercant el consens dels pobles veïns, l'empresa es va reunir ahir amb el Consistori canareu i preveu fer-ho també amb el d'Ulldecona i Sant Jordi.

Des d'Alcanar, municipi que ha liderat l'0posició al projecte, es recela sobre l'impacte que pot tenir igualment la planta en el territori, tot i el canvi d'emplaçament. I és demana al Ministeri d'Indústria que compti «oficialment» amb el seu parer abans de prendre una decisió definitiva.

Tot i valorar el gest d'Escal-UGS per informar l'Ajuntament , l'alcalde va lamentar que encara no hi hagi cap estudi de les possibles alternatives d'ubicació, per a poder-lo valorar. «Sembla que els canvis arriben de forma improvisada, segons la pressió popular», assegurà.

Mentre espera les reunions sol·licitades ara amb l'Ajuntament de Vinaròs i la Generalitat Valenciana (encara sense data), el Consistori canareu tenia també previst aprovar, ahir a la nit, la comissió política que a partir d'ara farà seguiment de tota la problemàtica.

Just abans de la trobada empresa-Ajuntament, membres de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia van lliurar als representants d'Escal una carta, on se'ls sol·licita una reunió per conèixer de primera mà el projecte Castor. «Volem saber les característiques i els efectes concrets que tindrà sobre el medi ambient, el turisme, la pesca o l'agricultura de la zona», explicà Evelio Monfort, un dels membres del moviment.Els representants de l'empresa es van mostrar favorables a la trobada, però aquesta no es va arribar a concretar. Si no rep cap tipus de resposta, la Plataforma no descarta noves mobilitzacions.

07-08-2007

La planta terrestre es reubicarà però el dipòsit submarí de gas és 'innegociable'
El secretari general d'Energia, Ignasi Nieto, i l'empresa Escal UGS van confirmar ahir la voluntat de replantejar parcialment el projecte Castor
per M. Millan/agències |

El Ministeri d'Indústria es va comprometre ahir amb els representants de l'Ajuntament d'Alcanar a buscar una nova ubicació, en sòl industrial, per a la planta terrestre de tractament de gas que preveu el projecte Castor i que l'empresa Escal UGS volia ubicar en uns terrenys vora el riu Sénia, al terme de Vinaròs però a només 1,5 quilòmetres del nucli urbà d'Alcanar.

Amb tot, el secretari general d'Energia va remarcar que el magatzem submarí de gas és un projecte irrenunciable per a l'Estat. L'antic pou petrolífer Amposta està cridat a convertir-se en una reserva estratègica de gas i, per tant, està considerat com un projecte prioritari pel Ministeri d'Indústria.

Els representants d'Escal UGS, empresa promotora del projecte Castor, també es van mostrar oberts a la negociació. «L'únic requisit tècnic plantejat per a la nova ubicació de la planta terrestre és que pugui connectar amb el gasoducte Paterna-Tivissa», explicà el portaveu socialista a l'Ajuntament d'Alcanar, Ricard Bort. L'empresa té previst desplaçar-se la setmana vinent al municipi del Montsià per donar a conèixer els detalls del projecte Castor.

Com a un dels promotors de la trobada, Bort va ser pràcticament l'únic representant polític canareu que va valorar la reunió amb Indústria com un èxit. «Ara s'obre un període llarg de negociacions, però en tot cas queda clar que la planta terrestre no anirà ni a Alcanar ni a prop d'Alcanar», assegurà.

31-08-2007
Els promotors del magatzem de gas afirmen que tindrà un impacte 'mínim'
L'empresa Escal-UGS confia a iniciar l'adequació del dipòsit submarí l'any vinent perquè pugui estar en funcionament a finals del 2010.
per M. Millan |

A dos dies de la manifestació convocada a Alcanar per la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, l'empresa promotora del magatzem submarí de gas, Escal-UGS, ha sortit al pas dels recels que aixeca el projecte.

En declaracions al Diari , el director de desenvolupament d'Escal, Teodoro Seoane, afirma que el projecte Castor no suposarà cap perjudici per al territori ja que el seu impacte serà mínim. «És totalment compatible amb el medi ambient», afirmà. Sí que va admetre, però, l'impacte visual que pot tenir la planta terrestre, amb una torxa de 60 metres d'alçada.

Amb tot, l'empresa no es planteja el trasllat de la planta a cap zona deshabitada de l'interior de la província de Castelló. Aquesta seria una de les solucions proposades pel Ministeri d'Indústria arran de la creixent oposició ciutadana al projecte, segons publicava ahir El País . Cal tenir en compte, però, que l'empresa ja disposa en propietat d'uns terrenys: 177.000 metres quadrats a la vora del riu Sénia. «Precisament vam buscar una zona, fora de la primera línia de platja, on hi hagués la mínima repercussió», explica.

Seoane també va rebutjar les acusacions, d'entitats i partits polítics, d'haver actuat amb nocturnitat per treure la sol·licitud d'explotació a informació pública durant el mes d'agost. «Aquest és un projecte conegut, en el qual estem treballant des de fa deu anys. L'Estat el va qualificar d'interès general el 2002 i totes les administracions, inclòs l'Ajuntament d'Alcanar, van tenir-ne coneixement a través de la memòria resum, prèvia a la redacció del projecte», assegurà. Segons el responsable de l'empresa, la sol·licitud de concessió es va fer al desembre del 2006, però no ha sortit a informació pública fins aquest mes d'agost perquè el projecte s'ha hagut d'adaptar a dos canvis de normativa.

En tot cas, les institucions i partits que s'hi oposen podran presentar novament al·legacions a partir del mes de setembre, quan està previst que surti a informació pública l'estudi d'impacte ambiental, l'autorització ambiental integrada, l'autorització administrativa i la concessió d'ocupació del domini públic maritimoterrestre.

Si no hi ha entrebancs en aquesta tramitació administrativa, Escal-UGS preveu instal·lar una plataforma marina i iniciar les obres durant el 2008. El projecte inclou l'adaptació de l'antic pou petrolífer Amposta com a magatzem submarí de gas, amb capacitat per a 1,9 milions de metres cúbics, la construcció d'un gasoducte i de la polèmica planta de tractament terrestre. Segons Seoane, es tracta d'un projecte similar al Gaviota, «en funcionament a Bermeo (Biscaia) des de fa més de vint anys».

29-08-2007.
Alcanar convoca diumenge una marxa contra el magatzem de gas
La manifestació recorrerà els poc més d'1,5 quilòmetres que separen el nucli urbà dels terrenys on s'ha de construir la planta de tractament
per M.Millan | mmillan@diaridetarragona.com

La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia ha convocat per al diumenge la primera mobilització de rebuig al projecte Castor, que contempla l'habilitació d'un magatzem submarí de gas i la construcció d'una planta de tractament al terme de Vinaròs, però just a la vora del riu Sénia, frontera administrativa entre Catalunya i la Comunitat Valenciana.

La manifestació sortirà del Centre Cívic d'Alcanar a les deu del matí, per recórrer els poc més d'1,5 quilòmetres que separen el nucli urbà dels terrenys on es preveu la instal·lació de la planta, propietat ja de l'empresa promotora, Escal UGS. El disseny d'aquesta planta inclou una torxa i xemeneies de fins a 60 metres d'alçada.

Així, de moment s'ha descartat el tall de la carretera N-340 plantejat inicialment per la Plataforma. «L'objectiu d'aquesta marxa és posar de manifest l'oposició frontal dels canareus a un projecte que ofega les nostres opcions de futur, que passen necessàriament pel turisme arran de la crisi que viu el sector dels cítrics», explicà ahir el portaveu del moviment social, Lluc Ulldemolins. També es preveu continuar amb la campanya de recollida de signatures iniciada amb molt èxit el passat cap de setmana. En només 48 hores es van recollir les més de 7.000 firmes que van acompanyar les al·legacions presentades per l'Ajuntament a la sol·licitud de concessió d'explotació del magatzem, davant la Subdelegació del Govern central a Castelló.

Demà la Plataforma té prevista una assemblea informativa a les Cases d'Alcanar. Serà a les 20.00 hores, a la llar de jubilats. També vol donar a conèixer el projecte i la seva problemàtica a Vinaròs, Ulldecona i Sant Carles de la Ràpita, entre altres poblacions del Montsià i el Baix Maestrat.

La creixent oposició ciutadana i política al magatzem de gas ha fet reaccionar el Ministeri d'Indústria. El seu titular, Joan Clos, va sol·licitar ahir comparèixer a la Comissió d'Indústria del Congrés dels Diputats per tal de donar a conèixer el projecte, prioritari dins la revisió del Pla energètic 2005-2011.

Aquesta compareixença es podria produir a mitjan setembre, un cop es reprengui el període de sessions, segons va apuntar ahir des d'Alcanar el diputat d'ERC al Congrés, Jordi Ramon.

La planta de gas, ben lluny del Sénia i d'Alcanar. .
Article d'opinió de Xavi Forcadell Esteller
27/08/2007 16:11
ICV pide la comparecencia de Clos para explicar la instalación de la planta de gas de Vinaroz-Alcanar

EFE |

El diputado de ICV en el Congreso, Joan Herrera, ha pedido hoy la comparecencia del ministro de Industria, Joan Clos, para que explique el proyecto de instalación de una planta transformadora de gas entre los municipios de Vinaroz (Castellón) y Alcanar (Tarragona).

En un comunicado de prensa, Herrera ha lamentado la "premeditación y nocturnidad" con la que se ha dado luz verde a dicho proyecto, y ha criticado la "falta de información" al territorio afectado por la instalación de un depósito que albergará, según los ecosocialistas, 1,9 millones de metros cúbicos de gas.

Además, el diputado de ICV ha tildado de "incomprensible" que "siempre que se proyecta una instalación de alguna infraestructura de tipo energético" se piense en las comarcas de Tarragona para su ubicación.

Herrera espera que el resto de formaciones con representación en el Congreso apoyen su petición.

El ayuntamiento de Alcanar aprobó la semana pasada por unanimidad de todos los partidos políticos la presentación ante la subdelegación del Gobierno en Castellón de alegaciones en contra del proyecto.

Además, unas quinientas personas han constituido también en Alcanar la Plataforma Ciudadana en Defensa de las Tierras del Sénia contra el proyecto de construcción de un almacén submarino y de una planta de tratamiento de gas en la vecina localidad de Vinaroz.

La Plataforma espera recollir 3.000 signatures contra el magatzem de gas
Avui finalitza el termini per donar suport per escrit a les al·legacions de rebuig
per j.j.buj-a.caralt |

La plaça Major d'Alcanar fou ahir al matí, el centre neuràlgic de la recent iniciada campanya contra el projecte Castor, que implica l'adequació d'un antic pou petrolífer en un dipòsit de gas i la construcció d'una canonada de 20 quilòmetres de longitud i d'una planta de tractament de gas, amb xemeneies de fins a 60 metres d'alçada, que es pretén instal·lar al terme de Vinaròs a 1.500 metres del nucli urbà d'Alcanar.

Després que el passat divendres l'Ajuntament d'Alcanar aprovés un paquet d'al·legacions de rebuig, els membres de la recent creada Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia s'estan multiplicant durant tot el cap de setmana amb l'objectiu de recollir una allau de signatures de recolzament a les al·legacions canareves. I és que el consistori ha d'entregar demà mateix a la Subdelegació del Govern central a Castelló el paquet d'al·legacions juntament amb les signatures, coincidint amb l'acabament del període d'exposició pública.

A tots els comerços

Des de divendres a la tarda, els fulls de signatures s'han estès a tots els comerços i als establiments del sector de l'hostaleria d'Alcanar. A banda, diversos membres de la Plataforma improvisaven ahir punts de recollida al carrer, per exemple a la plaça Major d'Alcanar. «Encara hi ha molta desinformació, però els ho expliquem i tothom signa, el rebuig és total», explicaven els joves Aroa Rovira i Josep Sancho. Segons dades de la Plataforma, ahir es podien haver recollit quasi 2.000 signatures. «El nostre objectiu és assolir abans de dilluns més de 3.000 suports», sentenciava un dels portaveus del moviment, Lluc Ulldemolins.

Per aconseguir-ho, ahir a la tarda diversos membres del moviment social es van traslladar a les Cases d'Alcanar, la Ràpita, Ulldecona, la Sénia o Amposta per recollir noves signatures de suport. També s'han elaborat pancartes contra la planta de gas, algunes de les quals s'exhibeixen en el decurs del Torneig José Ramón Segarra de futbol juvenil que se celebra a l'estadi municipal d'Alcanar durant aquest cap de setmana, amb la participació del Sevilla, Nàstic, Vila-real i Alcanar.

També se'n posaran a l'estadi del F.C.Barcelona durant la celebració del Torneig Joan Gamper. El C.D. Alcanar ha anunciat, al seu torn, que en penjaran el dia de la presentació del club de futbol canareu davant la seva afició al mes de setembre.

La recollida de signatures s'acordà a l'assemblea celebrada divendres a la nit, al Centre Cívic d'Alcanar, que va aplegar 600 persones de totes les edats, segons l'organització. Allí, la Plataforma presentà l'organigrama de treball de l'entitat. S'estableix una coordinadora de les diverses seccions dins el moviment -econòmica, divulgativa, etc.- que es reuniran setmanalment divendres a la nit. L'assemblea fou aprofitada pels representants de l'Associació d'Hostaleria d'Alcanar (Apehtma) per a mostrar el seu rebuig al projecte i la seva voluntat d'adherir-se al moviment ciutadà.

Tall a la carretera N-340

A més, per al diumenge vinent, la Plataforma ha programat una marxa fins al lloc on es vol ubicar la planta gasificadora, i tallar la carretera N-340 coincidint amb l'operació tornada de vacances. Una acció que es començarà a planificar demà a les 20.00 hores en una reu-nió a l'edifici de Serveis Agraris.

La Plataforma també redactarà una carta, de la qual ja hi ha un primer esborrany, adreçada als presidents de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, i de la Generalitat valenciana, Francisco Camps.

Precisament, un estudi de la Generalitat adverteix que el magatzem afectarà directament l'activitat pesquera de 17 municipis, vuit a València i la resta a Catalunya. Segons publica El País , la flota pesquera des d'Ametlla de Mar fins a Peníscola tindrà prohibit navegar i treballar al voltant del dipòsit i de la canonada, d'acord amb la normativa de seguretat d'aquests tipus d'instal·lacions.

n n n

acaralt@diaridetarragona.com

 

23-08-2007.
Més de 500 veïns donen suport a la plataforma contra la planta de gas

per J. Joaquim Buj |

Més de 500 persones participaren a l'assemblea constitutiva de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, que té per objectiu aturar la planta de gas natural que es vol construir al terme municipal de Vinaròs però només a un quilòmetre i mig del nucli urbà d'Alcanar.

Durant l'assemblea es van explicar les característiques de les tres instal·lacions que preveu el projecte: la plataforma marina, situada a 20 quilòmetres mar endins de les costes de Vinaròs i Alcanar, la canonada del gasoducte i la planta purificadora del gas amb una superfície de 177.000 metres quadrats, «que seria tan gran com tot el poble d'Alcanar», asseguren des de la plataforma ciutadana . Els ponents, Lluc Ulldemolins i Aitor Mimendia, estudiant universitari d'Enginyeria Electrònica i llicenciat en Química, respectivament, es van referir a les xemeneies i a la torxa de més de 50 metres d'alçada, les quals es veurien en molts quilòmetres a la rodona, i «perjudicaria el turisme i el caràcter rural de la zona». Segons la nova plataforma social, l'empresa Escal té previst començar les obres al desembre de 2008; un any després, tenir la tuberia i posar-la en funcionament el 2010, amb un pressupost de quasi 900 milions d'euros.

El president de l'Associació de Turisme Rural de les Cases (Aturcases), Haakon Brenner, va donar a conèixer les al·legacions que l'entitat ja ha presentat a la Subdelegació del Govern a Castelló, demanant que no s'instal·li la planta de gas al lloc on està previst. A l'assemblea també es va criticar que l'anunci al BOE i el període d'al·legacions fos a l'agost i, fins i tot, es va apuntar que «podria ser impugnable».

Crítiques a Vinaròs

Tampoc no van faltar les crítiques a l'Ajuntament de Vinaròs. Una afectada que havia anat a consultar el projecte es queixava que «la secretària del consistori vinarossenc no va voler ensenyar-me el projecte, dient que ja s'havia acabat el període d'al·legacions, quan això no és així». Els regidors del Partit Popular i del Bloc Nacionalista Valencià de Vinaròs, Juan Bautista Juan i Doménec Fontanet, presents a l'assemblea, van anunciar que demanaran un ple extraordinari a l'Ajuntament veí perquè adopti un posicionament «clar i públic» en contra del projecte. A la Ràpita també es demanarà un pronunciament semblant.

L'alcalde d'Alcanar, el republicà Alfons Montserrat, ha enviat una carta de suport a la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia. I pràcticament tots els grups polítics del consistori canareu estaven presents a l'acte.

Per la seua banda, l'alcalde de Vinaròs, el socialista Jordi Romeu, ha explicat al Diari que «l'empresa va sol·licitar informe de compatibilitat urbanística, i des dels serveis tècnics s'ha fet un informe desfavorable enviat el 13 d'agost». Segons Romeu, dintre de la normativa del Pla General d'Ordenació Urbana de Vinaròs, «aquests terrenys no poden tenir mai la llicència corresponent per a la seva instal·lació, ja que és sòl no urbanitzable». L'Ajuntament ha presentat al·legacions en base a aquesta incompatibilitat urbanística. Per a l'edil vinarossenc, «la planta hauria de traslladar-se a l'interior, lluny de les zones habitades».

En termes similars s'han expressat les associacions de veïns Migjorn i de la Zona Nord de Vinaròs, les quals, fins i tot, indiquen que «el polígon industrial Planes Altes podria ser un bon lloc per ubicar-la, si s'ha d'acabar instal·lant». Aquest polígon es troba al límit entre els municipis de Vinaròs i Ulldecona, molt a prop de la sortida de l'autopista. Les dues associacions veïnals han expressat la voluntat d'integrar-se a la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, tot i que aquesta entitat rebutja qualsevol lloc alternatiu per a la planta de gas a la comarca.

La plataforma ciutadana es tornarà a reunir demà divendres, a les deu de la nit, a l'edifici dels Serveis Agraris d'Alcanar.