ANAR AL WEB DE "EL PERIODICO"
alcanar.net

recull de notícies publicades a "elPeriódico.cat"i relacionades amb el projecte de planta de gas lesiu per al nostre territori.

06-09-2007

Indústria traslladarà la planta de gas projectada a Alcanar
• La nova ubicació reduirà l'impacte visual de la instal.lació


SÍLVIA BERBÍS
ALCANAR
El Ministeri d'Indústria buscarà un nou emplaçament per a la planta d'operacions del projecte Castor, complementària al magatzem de gas al mar, que l'empresa Escal UGS té previst construir a només 1,5 quilòmetres del nucli urbà d'Alcanar (Montsià), una ubicació que ha despertat una forta oposició a la zona. Així ho va comunicar ahir el secretari general d'Energia, Ignasi Nieto, a la delegació de representants dels grups polítics de l'Ajuntament d'Alcanar que es van desplaçar a Madrid encapçalats pel tinent d'alcalde Josep Maria Sancho.
El compromís, segons van explicar els regidors, passa per buscar un nou emplaçament, a quatre o cinc quilòmetres de l'actual, i a ser possible en terreny industrial. El portaveu socialista a l'ajuntament, Ricard Bort, va assegurar que "es tracta d'una molt bona notícia" per al municipi. "Ens preocupava haver de veure una xemeneia d'aquestes característiques des dels nostres carrers i el ministeri està decidit a trobar una ubicació consensuada", va afegir.

DISCREPÀNCIES
No obstant, pel govern municipal, en mans d'ERC, la valoració és molt diferent. El tinent d'alcalde, Josep Maria Sancho, considera "insuficient" el compromís de desplaçar la planta només uns quants quilòmetres.
El director de desenvolupament d'Escal, Teodoro Seoane, va admetre ahir a aquest diari que la promotora del projecte només es replantejaria un canvi d'ubicació de la instal.lació terrestre en cas que el Ministeri d'Indústria ho determini. L'empresa ja disposa de 8 hectàrees en propietat de les 18 que necessita per construir la instal.lació, que tindrà una torxa de 60 metres d'altura.
Seoane va lamentar l'oposició sorgida per l'impacte de la planta terrestre "quan ni tan sols coneixen el projecte", ja que està pendent la concessió per explotar el magatzem subterrani al mar. Va assegurar que l'actuació "serà sensata i compatible amb l'entorn". El directiu va afegir que aquesta obra representa una "oportunitat magnífica" per a Vinaròs i Alcanar, ja que "a banda dels impostos es podran beneficiar de la creació d'un centenar de llocs de treball". La inversió prevista és de 925 milions.


03-08-2007.
Alcanar protesta contra el dipòsit de gas de Vinaròs

1. • La marxa contra les instal.lacions va congregar prop de 5.000 persones

Manifestants, ahir durant un moment de la protesta. Foto: JOAN PUIG

SÍLVIA BERBíS
ALCANAR

Unes 5.000 persones van realitzar ahir una marxa des d'Alcanar (Montsià) i una finca de la partida de la Devesa, al terme de Vinaròs (Castelló), per expressar la seva oposició al projecte Castor. Aquest preveu l'aprofitament de l'antic pou petrolífer Amposta, situat davant de la costa dels dos municipis, com a magatzem de gas, així com la construcció d'una planta de tractament als terrenys que ahir van trepitjar els manifestants, a menys de dos quilòmetres d'Alcanar.
La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, entitat organitzadora de la protesta, argumenta que el projecte implica un risc per a la salut i fonamenta la seva oposició en l'impacte paisatgístic, mediambiental i econòmic. En aquest aspecte, al.ludeix a les repercussions per a la pesca que podria tenir el magatzem submarí i la canonada de 20 quilò- metres que uniria el dipòsit amb la planta de regasificació. Sobre aquesta última instal.lació, consideren que afectaria l'agricultura i, en especial, el turisme, en una zona encara sense explotar urbanísticament.

REPRESENTACIÓ POLÍTICA
La protesta va reunir una bona representació de partits polítics d'Alcanar, així com diversos alcaldes i dues diputades de la zona. S'hi va trobar a faltar, no obstant, membres del govern de Vinaròs, encara que l'Ajuntament té previst celebrar avui dilluns un ple per exposar el seu rebuig a aquest projecte. Sí que van estar presents alguns càrrecs polítics del PP, entre ells representants a la Diputació de Castelló i el dirigent del PP català Alberto Fernández Díaz, que estiueja a la zona.
El tinent d'alcalde d'Alcanar, Josep M. Sancho (ERC), va assegurar: "Hem de dir que no perquè se'ns està espoliant i se'ns dispensa un tracte colonial: ens porten totes les escombraries sense deixar riquesa". Sancho va emplaçar els ciutadans de les comarques de l'Ebre perquè s'oposin a la planta de tractament, "amb una xemeneia --va dir-- que serà visible des del delta de l'Ebre".
El portaveu de la plataforma, Joan Ferrando, va defensar com a alternativa "la construcció de diversos dipòsits de menor envergadura i ubicats en aquelles zones on hi ha més demanda". Ara esperen la compareixença del ministre d'Indústria, Joan Clos, davant el Congrés, per explicar el projecte.

24-08-2007
Creix l'oposició al magatzem subterrani de gas a Alcanar

• Els ajuntaments afectats demanen a la Generalitat que digui si defensa la instal.lació

ALCANAR
El rebuig al magatzem subterrani de gas que l'empresa Escal UGS SL té previst habilitar davant la costa d'Alcanar (Montsià) i Vinaròs (Castelló) ha començat a agafar força. Tant ajuntaments com els partits polítics han posat en marxa la maquinària administrativa per exposar la seva oposició i sol.licitar informació i una presa de postura per part del Govern català tenint en compte la proximitat amb la província de Tarragona --que és a menys de dos quilòmetres-- de la planta de tractament de gas prevista pels promotors.
L'Ajuntament de Vinaròs ja ha presentat les seves al.legacions davant la subdelegació del Govern a Castelló. "Fonamentalment es basen en els impediments urbanístics, ja que el planejament impedeix una construcció d'aquestes característiques a menys de dos quilòmetres de sòl urbà", va explicar ahir l'alcalde de la població, Jordi Romeu (PSOE). Aquests mateixos arguments van justificar el resultat de l'informe urbanístic d'idoneïtat, redactat per l'arquitecte municipal --a petició de l'empresa--, que va acabar resultant desfavorable.
Alcanar té previst celebrar avui al migdia un ple extraordinari per aprovar les al.legacions. "Ens basem en criteris econòmics, per les repercussions negatives que tindria per al nostre turisme, i també en les afectacions mediambientals", va assenyalar l'alcalde d'aquesta població tarragonina, Alfons Montserrat (ERC).
Els dos regidors asseguren estar pendents que la conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana emeti una declaració d'impacte desfavorable de l'obra.
A Catalunya, el diputat socialista Joan Ferran va instar al Parlament el Govern i el departament de Medi Ambient a explicar la seva postura. El president del grup municipal del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, va exigir "la paralització del projecte".
El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va explicar que el departament espera tenir la documentació necessària per informar de l'impacte ambiental que pugui tenir el projecte sobre el territori català i va recordar que "es produeix sobre aigües de les quals té competències el Govern espanyol".


21/8/2007 ALCANAR I VINARÒS S'OPOSEN A UNA INFRAESTRUCTURA ESTRATÈGICA

El dipòsit submarí de gas més gran d'Espanya xoca amb el rebuig local
• El magatzem ocuparia un antic jaciment petrolífer prop del delta de l'Ebre

• El projecte Castor està inclòs en el Pla Energètic del Govern 2002-2011


Si desitja veure el gràfic en PDF faci un clic a la imatge.

MÉS INFORMACIÓ
REBAIXAR LA DEPENDÈNCIA


SÍLVIA BERBÍS
ALCANAR
El projecte del magatzem submarí de gas més gran d'Espanya que està previst construir davant de la costa del delta de l'Ebre s'ha trobat amb un fort rebuig per part de dos dels ajuntaments més afectats, Alcanar (Montsià) i Vinaròs (Baix Maestrat), precisament quan l'empresa Escal UGS, filial de la canadenca Eurogas, ha sol.licitat al Ministeri d'Indústria la concessió per explotar la infraestructura.
El denominat projecte Castor preveu aprofitar l'antic pou petrolífer d'Amposta com a reserva amb capacitat per a uns 1,9 mil milions de metres cúbics de gas que proveiria el tram de litoral comprès entre Barcelona i València. La inversió prevista volta els 800 milions d'euros. La sol.licitud, així com la declaració d'utilitat pública, estan en fase d'informació pública i el termini d'al.legacions acaba dilluns que ve.
L'empresa ja ha adjudicat el projecte del disseny de la instal.lació i busca aprofitar el segellat natural que proporciona el terreny calcari del jaciment petrolífer. Aquest va ser explotat per Shell entre el 1975 i el 1989 i en va extreure 56 milions de barrils de petroli. Fa tres anys es van realitzar els sondejos per a la viabilitat del projecte, que inclou més de 30 quilòmetres de canalitzacions des d'un magatzem a la costa fins a una planta de tractament a Vinaròs, a tan sols 1,5 quilòmetres d'Alcanar.

OPERATIU EL 2010
Escal UGS confia a obtenir la concessió la primavera que ve i, mentrestant, tramita la declaració d'impacte ambiental, que han d'aprovar el Ministeri d'Indústria i les conselleries d'Indústria i d'Infraestructures de la Generalitat Valenciana, amb la finalitat de posar en funcionament la instal.lació abans del 2010. Els seus estudis calculen que el pou d'Amposta podria acumular prou gas per cobrir la demanda espanyola en cas d'emergència durant 40 dies.
El Govern va aprovar el març del 2006 la revisió del Pla Energètic 2005-2011, que considera "urgent" el desenvolupament de cinc projectes d'emmagatzematge subterrani de gas per garantir el subministrament del sistema energètic i modular possibles desequilibris entre oferta i demanda. Inclou, a més a més del projecte Castor, la transformació dels antics jaciments de gas de Marismas y Poseidón (Andalusia), l'habilitació del de Yela (Guadalajara), i la duplicació del magatzem de Gaviota (Biscaia). Aquest i el de Serrablo (Osca) són els únics magatzems subterranis operatius avui.

LOCALITATS AFECTADES
Els ajuntaments de Vinaròs i Alcanar s'han expressat en contra del projecte Castor. Així, un ple extraordinari de l'ajuntament tarragoní el va rebutjar divendres passat.
Alfons Montserrat (ERC), alcalde d'Alcanar, va dir que comprenia la necessitat d'un projecte així, però va advertir: "La solució ha de ser compatible amb el desenvolupament de la nostra població, i el projecte és lesiu". Sosté que la torre de 50 metres i les dues xemeneies de 60 metres afectaran el turisme. També denuncia "riscos de seguretat i per a la salut". El ple exigeix que Alcanar i la Generalitat siguin considerats part afectada per poder emetre els informes preceptius, i a més contractarà un gabinet jurídic per presentar al.legacions a la sol.licitud de concessió i la declaració d'utilitat pública. Avui es constituirà a Alcanar la Plataforma en Defensa de les Terres del Riu Sénia.