ANAR A TELENOTÍCIES


alcanar.net

recull de notícies publicades a "telenoticies.cat" i relacionades amb el projecte de planta de gas lesiu per al nostre territori.

28/08/2007 20.36
Montsià // Alcanar
Convoquen per diumenge una marxa popular contra el dipòsit de gas de Vinaròs


La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres de la Sénia ha convocat per diumenge que ve una marxa popular contra la futura construcció d'un dipòsit de gas al terme municipal de Vinaròs. Aquesta serà la primera mobilització contra el magatzem, que, tot i estar projectat al terme d'aquest municipi de Castelló, serà a només 1,5 quilòmetres del nucli urbà d'Alcanar, al Montsià. El col·lectiu contrari a la planta mostrarà el rebuig al projecte amb una caminada des del centre d'Alcanar fins als terrenys on es vol construir el magatzem subterrani de gas.


Un dels portaveus de la plataforma, Lluc Ulldemolins, ha explicat que la gent "té ganes de passar a l'acció" i que la caminada de diumenge "és idònia, perquè demostrarem que amb un passeig s'arriba des del centre de la població fins al lloc del magatzem".

La marxa comptarà amb la participació de grups de música locals. Durant el recorregut es penjaran pancartes contra el dipòsit en edificis emblemàtics d'Alcanar, i un cop arribin als terrenys on està projectat el magatzem, llegiran un manifest.

La mobilització s'ha convocat després d'haver recollit 7.012 firmes contra el projecte, que la plataforma va presentar dilluns a la subdelegació del govern a Castelló. Les signatures es van recollir en només 48 hores en municipis com Alcanar, Vinaròs, Sant Carles de la Ràpita, Ulldecona i Amposta. Per aquest dijous està previst un acte informatiu sobre el magatzem a les Cases d'Alcanar.

24/08/2007 19.11
Alcanar
Unanimitat al ple de l'Ajuntament d'Alcanar per aprovar les al·legacions contra el dipòsit de gas

El ple de l'Ajuntament d'Alcanar ha aprovat per unanimitat les al·legacions al projecte de dipòsit submarí i de la planta de tractament de gas natural, prevista a Vinaròs. El consistori creu que Alcanar és part afectada perquè la planta es construirà a només dos quilòmetres del nucli urbà. Tambè al·leguen que el projecte tindrà repercussions negatives en el desenvolupament turístic del municipi pel seu impacte paisatgístic i mediambiental.
Tots els partits polítics amb representació a l'Ajuntament d'Alcanar han aprovat presentar davant la subdelegació del govern de Castelló al·legacions contra el projecte de construcció de la planta i el magatzem subterrani de gas a Vinaròs, població veïna.

En una sessió plenària extraordinària, els grups han aprovat un document que exposa cinc punts pels quals el municipi s'oposa a aquest projecte. En primer lloc, Alcanar sol·licita que se'l consideri part afectada perquè el magatzem se situaria tan sols a dos quilòmetres del nucli urbà i en paral·lel al riu Sénia, zona sobre la qual hi ha un projecte per convertir-la en corredor biològic.

La segona al·legació se centra en els efectes econòmics, paisatgístics i mediambientals que pot suposar per al municipi el projecte, i la tercera qüestiona la distància de només un quilòmetre i mig entre el nucli urbà d'Alcanar i el magatzem de gas i demana que es verifiqui si es compleix la distància de seguretat mínima abans d'autoritzar el projecte.

En quart lloc, l'Ajuntament d'Alcanar al·lega que el projecte presentat davant del Ministeri d'Indústria no aporta tota la informació necessària, i en últim lloc, posa de manifest el malestar del consistori per no haver estat informat, com a part interessada, del projecte i que s'hagi triat el mes d'agost per posar-lo a exposició pública.

23-08-2007

22/08/2007 15.44
Montsià // Alcanar
El projecte d'una planta de tractament de gas davant la costa d'Alcanar genera l'oposició dels veïns.


El projecte per construir una planta de tractament de gas a poc més d'un quilòmetre del nucli urbà d'Alcanar ha generat una forta oposició entre els veïns de la zona. Aquest dimarts a la nit mig miler de persones van assistir a l'assemblea per constituir la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia. Segons el projecte, la planta tractarà el gas, que s'emmagatzemarà en un gran dipòsit submarí davant del delta de l'Ebre. Els promotors de la plataforma temen la perillositat i la contaminació de la planta i les repercussions negatives que tindria sobre la imatge i el turisme de la zona. Els ajuntaments d'Alcanar i Vinaròs també s'hi han manifestat en contra.


El magatzem de gas natural, el més gran d'Espanya, se situaria a uns 20 quilòmetres de la costa del sud del Delta, entre Alcanar i Vinaròs. I és que una empresa canadenca especialitzada en extracció de petroli i gas vol aprofitar les característiques estanques d'un antic jaciment de cru segellat des de l'any 89 per omplir-lo ara de gas.

Des del Magreb, per la xarxa de gasoductes espanyols, es faria arribar gas fins al municipi de Vinaròs, al nord de Castelló. Allà una planta, després d'un procés de compressió, el portaria cap al mar i d'aquí s'injectaria a 1.800 metres de profunditat, que és on hi ha l'antic pou de petroli. El jaciment tindria una capacitat d'1,3 bilions de metres cúbics de gas, necessaris per abastir, en una situació d'emergència, tot l'Estat durant 40 dies.

Aquesta instal·lació, amb un cost de 800 milions d'euros, ha topat ja amb l'oposició de tots els municipis afectats. Aquest dimarts, a Alcanar, la nova Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia explicava el projecte a uns veïns espantats que no en sabien res. De moment, l'ajuntament d'Alcanar presentarà dilluns al·legacions contra aquest magatzem de gas que hauria d'estar acabat el 2010. Entenen que la instal·lació, formada per torres que cremarien gas contínuament, contaminarà i allunyarà el turisme de la zona. Una nova font de diners per a unes comarques fins ara eminentment agrícoles.

Tot i això, el govern central, per no dependre tant de les oscil·lacions de preu de les matèries primeres, va aprovar al març la revisió del pla energètic fins a l'any 2011, i preveu la construcció urgent de cinc nous dipòsits de gas subterranis.


22/08/2007 14.28
Montsià //
Més de 700 persones assisteixen a Alcanar a la constitució d'una plataforma per liderar l'oposició social al dipòsit submarí de gas


Alcanar (Montsià).- Èxit total en l'assemblea constitutiva de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia que es va celebrar aquest dimarts a la nit a l'Auditori d'Alcanar. Més de 700 persones van assistir a la convocatòria per informar-se del projecte de construcció d'un dipòsit submarí i una planta de tractament de gas al terme municipal de Vinaròs, tan sols a dos quilòmetres del nucli urbà d'Alcanar. La Plataforma liderarà la mobilització social per evitar que es construeixi davant la seva costa el més gran dipòsit submarí de cas de l'estat espanyol i el tercer d'Europa. Després que l'Ajuntament d'Alcanar i el de Vinaròs ja han anunciat que presentaran al·legacions al projecte, la Plataforma començarà a partir d'aquest divendres a constituir-se en grups de treball per mobilitzar el territori en contra del que consideren 'una bomba potencial'.